Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Paul Andreas Hofseth
Ytring
01 februar 2023 13:16
Del på Facebook
Illustrasjon: KSU.NO
Illustrasjon: KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Christoffer Lervåg skrev nylig i et leserbrev at prosjekt som Hafast og Møreaksen ikke må hindre snarlige utbedringer på «dødsvegen» – den farlige strekningen mellom Sulesund og Blindheim. Lervåg har helt rett.

I et annet leserbrev skriver Hans-Peter Kaaresen om Borgundfjordtunnelen. Positive krefter gir bud om ny og grundig gjennomgang av tallrike kreative innsigelser (motsegner) fra Statens vegvesen. God støtte fra kommunene Sula og Ålesund, samt næringsliv og vi andre kan sikre dette samfunnsnyttige prosjektet.

annonse

Det ikke sikkert at alle de 7 «E39-fjordene» får faste samband. Sognefjorden er bred, krevende, og trafikken er liten. Storfjorden er også bred mellom Hareid og området ved Sulesund. Økonomiske utfordringer kan stoppe prosjektene.

Hafast gjør E39 ca. 40 km lengre en korteste løsning, og øker derved reisetiden. Kostnadene blir ekstreme for kryssingen, og samme gjelder for følgekostnader som nye veisystem, nytt Eiksundsamband, ny eller utvidet bru over Vegsundet og tilsvarende for Blindheimstunnelen og Moatunnelen. Hafast er derfor ikke realistisk som ny E39.

Dagens løsning med kun Vegsundbrua som fast forbindelse mellom Sula og Ålesund har mange svakheter. Trafikken gjennom Sula – og spesielt fra Vegsund til Breivika er for stor i forhold til vegsystemet, samt at kryssene på Sula har vist seg å være livsfarlige.

annonse

Borgundfjordtunnelen vil avlaste trafikken i stor grad. Dersom E39 legges øst for Brusdalsvatnet i tillegg, kan dagens løsning med bru og tunneler være som de er. Men, noen tilpasninger behøves – som nye sikre vegkryss uten kryssende trafikk ved Eikrem, Mauseidvåg, Eidsnes, Veibust og Vegsund.

Krysset ved Eikrem kan bli sydlig punkt for prosjektet Borgundfjordtunnelen som består av tunnel mellom Eikrem og Vedde, og tunnel mellom Vedde ved Langevåg og Gåseidvika i Ålesund. Tunnelen reduserer reiselengde og reisetid i stor grad.

Husker godt tidsbesparelsen Blindheimstunnelen ga når den kom – fra 30–40 til 6–7 minutt til jobb for min egen del. Pendling rushtiden fra/til Langevåg/NTNU gir minst like stor gevinst dersom Borgundfjordtunnelen bygges – fra en time til ca. 10 minutt!

Foruten langt bedre spredning av trafikken, gir 2 veger mellom Sula og Ålesund økt sikkerhet ved stengt veg grunnet ulykker eller annet. For bo- og arbeidsmarkedet vil tunnelen gi åpenbare fordeler. De korte reisene er en miljøgevinst, og løsningen skaper helt nye muligheter for kollektive løsninger.

annonse

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Hans-Peter Kaaresen · 1 måneder siden
    Det som Hofseth skriver her, er så logisk og klokkeklart at alle ser fornuften i det.

    Prosjektet Borgundfjord- og Veddetunnelen er det nå pusset støv av i begge kommunene, og arbeidet med å fullføre reguleringsplanen er tatt opp igjen.
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 12 timer siden Skandalene fra Frp omkring Møreaksen
Pressen fungerer som sandkassen til den privatpraktiserende stortingspolitikeren fra Frp, som kontinuerlig sprer om seg med «fake news» om Møreaksen, ...
Hva sier løgneren som bevisst, og mot bedre vitende, kontinuerlig forsøker å villede folket til å tro at Møreaksen er ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Svindyrt med Møreaksen!
@Terje G. FinnøySå enig med deg. Det finnes mange parti som ikke er så ivrig på dette "drømmeslottet". Jeg vet iaffal hva ...
Terje G. Finnøy 2 dager siden Svindyrt med Møreaksen!
Bom og litt til. På Åndalsnes ønskes/kreves det nå fartsdumper ifbm. E136I Steinkjer fikk man E6 rett gjennom byen. Nå ...
@Terje SundsbøTakk det samme til deg og  :)  Jeg ler og masse hver dag :) 
@Anne Mari SandshamnJeg ler masse – bare fortsett å skrive du….
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte