Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Del på Facebook
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Å kjenne trygghet for å ha mat på bordet burde være en selvfølge i Norge. Men dessverre er det nå mange som sliter med at maten blir dyrere, på toppen av økte utgifter på bolig, strøm, drivstoff og andre varer. Denne bekymringen tar vi på dypt alvor.

Matvareprisene har økt hele 11,5 prosent det siste året. I tillegg varsler dagligvareaktørene ytterligere prisøkninger fra 1. februar. Det er ingen naturlov som tilsier at de er nødt til å gjøre det. Derfor vil vi oppfordre alle i hele verdikjeden til å ikke øke prisene mer enn høyst nødvendig, slik at ikke noen stikker av med en urettmessig gevinst på bekostning av forbrukerne. Her forventer vi at dagligvarebransjen tar sin del av samfunnsansvaret.

annonse

Ap/Sp-regjeringen bidro gjennom et historisk sterkt jordbruksoppgjør til å dekke deler av de ekstraordinære kostnadene norske bønder har fått, for å senke presset på forbrukerprisene. Vi går nå i gang med flere tiltak for å få mer kunnskap om hvorfor prisene likevel øker så mye til forbrukerne, og for å sikre at den konsentrerte makten i dagligvarebransjen ikke rammer forbrukerne.

Det finnes i dag flere eksempler på at prisveksten på enkelte matvarer er høyere ut til forbruker enn ut fra produsent eller leverandør. Derfor har næringsministeren tatt initiativ til at det nå blir gransket hvilke marginer de ulike delene av verdikjeden for dagligvarer har. Dagligvareaktørene forhandler om innkjøpspriser to ganger i året med virkning fra 1. februar og 1. juli, kalt «prisvinduer». Konkurransetilsynet får nå i oppgave å se nærmere på konsekvensene av dagligvareaktørenes prissignalisering. Vi setter også i gang en utredning av hvordan måten dagligvareaktørene forhandler på kan ha konsekvenser for prisdannelsen, for å få på plass mulige tiltak.

annonse

Det er urovekkende at aktører i markedet går ut i mediene og varsler om prisøkninger før de faktisk skjer. Dette kan føre til mindre konkurranse, fordi det blir lettere å øke egne priser når alle forventer at prisene vil øke. Dette er en verdikjede der konkurransen ikke er god nok, og vi må gjøre det vi kan for at konkurransen skal bli bedre. Her må Konkurransetilsynet spille en viktig rolle.

Regjeringen har satt i gang et omfattende arbeid for å bedre konkurransen i dagligvarebransjen. Det er sendt ut forslag til måter prisdiskriminering kan forbys på. Det jobbes med å forby eksklusive leieavtaler som begrenser konkurransen i dagligvaremarkedet. Regjeringen vil også kartlegge virkningene av at aktører tar kontroll over andre ledd i verdikjeden (såkalt vertikal integrasjon), samt hva kjedenes egne merkevarer betyr for konkurransesituasjonen, prisene og utvalget i dagligvarebransjen. I tillegg har Nærings- og fiskeridepartementet påbegynt arbeidet med et nytt markedsetterforskningsverktøy.

I møte med dyrtid og urolige tider forventer vi at ingen utnytter situasjonen for egen vinning. Ikke minst må de som sitter på toppen av matnæringskjeden, og som også er de som har høyest inntjening i kjeden, bidra med måtehold og vise samfunnsansvar.

annonse

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 11 timer siden Skandalene fra Frp omkring Møreaksen
Pressen fungerer som sandkassen til den privatpraktiserende stortingspolitikeren fra Frp, som kontinuerlig sprer om seg med «fake news» om Møreaksen, ...
Hva sier løgneren som bevisst, og mot bedre vitende, kontinuerlig forsøker å villede folket til å tro at Møreaksen er ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Svindyrt med Møreaksen!
@Terje G. FinnøySå enig med deg. Det finnes mange parti som ikke er så ivrig på dette "drømmeslottet". Jeg vet iaffal hva ...
Terje G. Finnøy 2 dager siden Svindyrt med Møreaksen!
Bom og litt til. På Åndalsnes ønskes/kreves det nå fartsdumper ifbm. E136I Steinkjer fikk man E6 rett gjennom byen. Nå ...
@Terje SundsbøTakk det samme til deg og  :)  Jeg ler og masse hver dag :) 
@Anne Mari SandshamnJeg ler masse – bare fortsett å skrive du….
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte