Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Ingrid Uthaug, styreleder i Bunadsgeriljaen
Ytring
02 februar 2023 12:08
Del på Facebook
Adm.dir Øyvind Bakke i Helse Møre og Romsdal på besøk hos fødeavdelingen i Kristiansund 25. august 2022. Foto: Odd Inge Teige / KSU.NO
Adm.dir Øyvind Bakke i Helse Møre og Romsdal på besøk hos fødeavdelingen i Kristiansund 25. august 2022. Foto: Odd Inge Teige / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Direktør i Helse Møre og Romsdal, Øyvind Bakke, har fått årets helselederpris, blant annet for det krevende arbeidet med å legge ned fødeavdelingen i Kristiansund.

Etter å ha ansatt over 20 fagfolk, deriblant 5 gynekologer og to lis-leger, ble jobben med å finne vikar for gynekolog som hadde sagt opp sin jobb for å jobbe ved fødeavdelingen i Kristiansund, og som ble langtidssykemeldt pga. kreft, for stor.

Annonse
Annonse

Dagens Medisin (oktober 2022) refererer Bakke: «Han påpekte da, før nyheten om klinikkledelsens avgang, at det er både en nasjonal og internasjonal mangel på gynekologer og jordmødre.»

Norsk gynekologisk forening (8. mars 2022) sier derimot det er nok gynekologer «– I utgangspunktet er det ikke gynekologmangel i Norge….»

Det er her ord mot ord, og hver enkelt må da avgjøre hvem de stoler mest på. Når man legger ned en fødeavdeling og begrunner det med nasjonal og internasjonal mangel på gynekologer bør man jo forvente at man vet hva man prater om.

Videre uttaler Norsk gynekologisk forening: «En av utfordringene i dag, er skjevfordelingen av gynekologer. Dette skaper problem for de mindre sykehusene ute i distriktene som sliter med å rekruttere gynekologer og derfor tvinges til å leie inn dyre, utenlandske vikarer.»

Helse Møre og Romsdal ville ikke leie inn vikar for langtidssykemeldt gynekolog. En klinikksjef uttalte om vikarer: «Da må du ha en handlekraftig gynekolog som ikke bare har lest i en bok eller sett på YouTube hva som burde vært gjort, men som faktisk ordner opp og i ytterste konsekvens utgjør forskjellen på om mor eller barn overlever natta uten varige mén.»

Dessuten gjorde den internasjonale gynekologmangel også dette vanskelig.

Annonse
Annonse

Vi gratulerer Bakke med prisen som årets helseleder.

Vi ser jo hvor godt helse-norge blir ledet i nyhetene hver dag og det er da også svært passende at det er helseministeren som overrekker prisen.

Det blir jo svært interessant for helseministeren å gratulere en direktør for bla. det krevende arbeidet med å legge ned en fødeavdeling. Vi håper på god mediedekning av seansen.

Bakke ble nominert av Ledergruppa i Helse Møre og Romsdal. Prisen deles ut av NSHs styreleder Anders M. Frafjord og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol på Lederkonferansen 2. februar.

– Helsetjenesten står foran store utfordringer både når det gjelder tilgang på fagfolk og knappere økonomiske rammer. Dette krever stor tydelighet i prioriteringene framover. Øyvind har vist at han har «stått i det» og satt pasientsikkerheten først. Han er derfor et forbilde og til inspirasjon for andre, sier Anders Mohn Frafjord, styreleder i NSH

Bakke holder innlegg på Lederkonferansen 2. februar – «Det dreier seg ikke om penger, men om folk!»

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 3 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har altså brukt snart én time på å vente på ferger, og brukt nesten én time om bord på ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDer er ein feil ved oppsettet over forbruk på ferga mellom Vestnes og Molde. Ikkje samme frekvens på lørdag, søndag ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDersom du har et snev av geografikunnskap vil du ha fått med deg at eg på vei til Sandsøya så ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse