Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Ingrid Uthaug
Ytring
24 mars 2023 12:16
Del på Facebook
– Velgerne har rett og slett krav på at helse og sykehus blir en del av debatten før valget! Da er Nordmørslista og ordførerkandidat Stig Anders Ohrvik (bildet) nødvendig i valgkampen, skriver Ingrid Uthaug. Foto: Steinar Melby, NettStudio
– Velgerne har rett og slett krav på at helse og sykehus blir en del av debatten før valget! Da er Nordmørslista og ordførerkandidat Stig Anders Ohrvik (bildet) nødvendig i valgkampen, skriver Ingrid Uthaug. Foto: Steinar Melby, NettStudio
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2019 arrangerte NRK Møre og Romsdal debatt på Kranaskjæret for alle kandidater til fylkesordførervervet i Møre og Romsdal forut for kommune- og fylkestingsvalget. INGEN – bortsett fra Nordmørslistas Elisabeth Jørgenvåg nevnte helse og sykehus. INGEN! Heller ikke NRKs debattleder.

Jeg konfronterte henne med dette etterpå, og fikk da til svar at kandidatene bestemte selv hva de ville si. Man skulle jo tro at både fylkesordførerkandidater og statskanalen var opptatt av helsetilbudet til fødende kvinner i eget fylke, da det ble storm rundt vedtaket om å stenge fødeavdelingen i Kristiansund lenge før et eventuelt fellessykehus er ferdig. Det var til og med flere bunadskledde i lokalet, så påminningen fikk de både før de kom og underveis.

Annonse
Annonse

Saken var at de ikke ØNSKET at dette skulle tas opp, da fylkespartiene har forskjellig mening fordelt etter postadressen. Flere av partiene har heller ikke støtte i eget sentrale partiprogram eller hos sentrale politikere. NRK Møre og Romsdals vurderinger kan man egentlig bare spekulere i.

Helse er, kanskje mer enn noen gang tidligere, et for viktig tema til at fylkespartiene og media kan velge det bort som tema i valgkampen. Vi leser nå om Helse Møre og Romsdal som mangler 500 millioner for å få ferdigstilt SNR. Det som gjenstår er å bygge om sykehuset i Kristiansund til et DMS, helikopterplattform på Hjelset og å rive de gamle byggene. Helseforetaket kan egentlig bare spare seg ombyggingen av sykehuset i Kristiansund. Ser man på erfaringer fra de andre nye, moderne sykehusbyggene, så er det en gjenganger at de er for små! Sykehuset i Kristiansund trengs fortsatt!

Hjelset-sprekken

Det inntrykket som gis med at budsjettet «bare» har sprukket med 500 millioner er også helt feil. Det som er vedtatt i både helseforetak og i Stortinget er et investeringsbudsjett på 4.3 milliarder. Omregnes dette til dagens kroneverdi er dette i underkant av 5,3 milliarder. Nå har prislappen på nytt sykehus kommet opp i 6,5 milliarder. Man kan trygt si at dette er «noe» over investeringsgrensen. I tillegg har også GassRor bidratt med 70 millioner.

Annonse
Annonse

Det blir interessant å følge hvordan dette skal dekkes inn fremover. Forventningene var at et nytt sykehus skulle gi en «effektivitetsgevinst» på 100 millioner årlig. Dette forutsatte et bygg som la til rette for effektive løsninger i bygget. Etter dette ble bygget krympet, fordi det var for dyrt. En annen forutsetning var at «inntektene» skulle øke – dvs flere pasienter under behandling. Det snakkes også nå om i politiske kretser at finansiering av nye bygg skal finansieres over statsbudsjettet og ikke ved at helseforetakene må spare på pasientbehandlingen for å få råd til egenkapital. Skjer dette må man ikke legge ned sykehuset i Kristiansund for å få råd til å betale renter og avdrag på det nye bygget på Hjelset. Men uavhengig om finansieringsordningen endres eller ikke, er det mange momenter i helsetilbudene som ikke kan «skyves under teppet».

Stengt fødeavdeling

Fødeavdelingen i Kristiansund er også stengt. Vedtatt stengt i 2025 av Høyre, men stengt i 2022 av Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Selv om den hadde to Stortingsvedtak for å holde den åpen, var en del av den skriftlige regjeringsavtalen mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet og fikk bevilget 25 millioner ekstra over statsbudsjettet. Fordi Arbeiderpartiet og Senterpartiet godtok at avdelingen stengte da 1 gynekolog fikk kreft. I budsjettbehandlingen i Stortinget i desember 2022 var det heller ingen av de andre partiene som protesterte da Helseministeren og regjeringen merket stortingsvedtakene om å holde avdelingen åpen som «oppfylt». INGEN! Selvfølgelig behøver vi noen som stiller de kritiske spørsmålene også i politiske kretser! Vi har en helseminister og ledelse i helseforetakene som stempler kritiske røster som skremselsretorikk og skremselspropaganda. Og dette fordi man forteller fødende kvinner at nedbyggingen av fødselsomsorgen faktisk får helsemessigekonsekvenser for dem. Dette er jo slike tema som setter politikere i et dårlig lys og som da også bør skyves under teppet. Til etter valget. Det kan vi ikke godta!

Helse og sykehus i valgkampen

Velgerne har rett og slett krav på at helse og sykehus blir en del av debatten før valget! Først da kan vi velge hvem det er vi føler er best egnet til å ta politiske beslutninger på våre vegne. Men først må vi ta debattene. Og for å få anledning til det, behøves Nordmørslista i valgkampen. Og så kan vi i september ta ET GODT OPPLYST valg, både i kommunene og i fylkestingsvalget.

Og Sunnmørslista stiller også i år. Det er også en grunn til at Nordmørslista behøves. https://www.smp.no/nyheter/i/9z843l/knutsen-topper-sunnmoerslista


Av: Ingrid Uthaug

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Vidar Hölm · 1 år siden
    Bygningsmasse på Hjelset er nedskalert med ca 60 000 kvadratmeter fra opprinnelig planlagt. Det er en katastrofe. En katastrofe som dessverre gjelder alle nye "store" sykehusbygg i Norge som kommer til erstatning for nedlagte sykehus.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 8 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Terje Sundsbø 9 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmål du får. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?Representerer du virkelig Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 13 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu får bruke energi på å finne ut av Naturvernforbundet sitt formål.
Terje Sundsbø 16 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmålene du får. Er ikke det litt pinlig å representere Naturvernforbundet på en ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu er i det filosofiske hjørnet i dag. Du får ta deg ei misjonsferd, sville for sville,  og sjå kor ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrBurde ikke heller du alliere deg med Frank Sve (Frp)? I følge Hans-Peter Kaaresen blir jo Frank Sve (Frp) den ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse