Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Del på Facebook
Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Over generasjoner har det vært mobilisering for å ha lover, regler og forskrifter, som ideelt sett skulle fungert som et sikkerhetsnett for folk flest i forhold til velferdsnormer.

Bakteppe for dette var at dette skulle være universelt og bære i seg håndfaste rettigheter. Å overlate dette til politikere og byråkrater, som lar seg farge av sine subjektive oppfatninger, har historisk vært en heller tvilsom affære. Universelle rettigheter har vært et viktig bidrag til at vanlig folk har sluppet å stå med lua i handa og bøyd nakke i hverdagen.

Annonse
Annonse

Mange av dagens politiske kamper, har sitt bakteppe i det å forsvare universelle rettighet, som strekker seg fra kampen for lokalsykehusene fram til retten til sykehjemsplass og et utall andre varianter sammen med disse. I dagens virkelighet har praktisk talt alle et forhold universelle rettigheter, selv om de er fremst i pannelappen. For noen en sikkerhet, for andre håravfall i suppen når budsjetter og planer skal tråkles sammen.

Rødt Kristiansund fikk ikke støtte for i Administrasjonsutvalget for at Kristiansund ikke skulle søke om å bli frikommune. Arbeiderpartiet fikk flertall for at søknaden eventuelt skal fremmes etter en gjennomgang av prosessen av politikere og berørte parter.

Annonse
Annonse

Fra Rødts side ønsker vi ikke å åpne for at universelle rettigheter skal kunne fravikes. Heller motsatt! Vi ser i vår kommune at de fleste områder sliter med å holde oppe nok ressurser til å holde hodet over vannet i forhold til rettigheter og faglig forsvarlig innsats mot brukere. Politisk skulle vi vært på offensiven for å forsvare og utvikle universelle rettigheter. Dette er en av våre viktigste oppgaver som politikere. Jeg bemerker, vi ser hvor langt det har gått når vi har senket forsvaret og logret med halen for politiske og administrative øvrigheter.

For det kommende bystyre vil dette bli en av mange viktige diskusjoner.

Rødt Kristiansund utfordrer de øvrige partiene å svare på ett spørsmål: Hvilke universelle rettigheter ønsker dere å parkere på veien til frikommune?

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse