Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Del på Facebook
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

«1. Differensiering og seleksjon. Regionale helseforetak bør organisere fødetilbudet slik at de kan gi et differensiert tilbud til gravide og fødende. Jordmødre og leger bør selektere gravide til fødeinstitusjonsnivå etter seleksjonsprinsippene».

Slik starter den nye «Nasjonal faglig retningslinje for fødselsomsorgen» som erstatter tidligere veileder «Et trygt fødetilbud, kvalitetskrav til fødselsomsorgen», IS-1877 fra 2010 (Helsedirektoratet, 2010) og «Retningslinje for hjemmefødsel», IS-2012 fra 2012 (Helsedirektoratet, 2012a).

Annonse
Annonse

Så flott at Helsedirektoratet også tar dette inn i sin veileder!

Men så trist at Helseforetakene og helseministrene ikke har klart å basere driften av fødeavdelingene på nyere forskning! De har fått forskningen presentert fra flere hold, deriblant Bunadsgeriljaen!

I praktisk politikk betyr dette at flere fødeinstitusjoner må gjenåpnes! Kristiansund og ABC-enheten i Oslo bør være de første! Så bør det etableres fødeavdeling i Alta og resten av landets fødeinstitusjoner må fredes!

Vi leser også at det anbefales minimum 4-delt vakt på fødeavdelinger. I Kristiansund ble det innført 5-delt vakt og åpningstid mandag til fredag! Langt over kravet som var og er satt. Da en gynekolog fikk kreft stengte de med begrunnelse «mangel på fagfolk» og uforsvarlig drift!

Spørsmålet man da må stille er om Helsedirektoratet har satt et uforsvarlig krav om antall gynekologer på fødeavdelinger eller om Helse Møre og Romsdal innførte et for strengt krav for fødeavdelingen i Kristiansund og at det var for lettvint av de å stenge avdelingen.

Annonse
Annonse

Var kravet for strengt bør det få etterspill!

«WHO anbefaler modeller for jordmorfaglig kontinuitet gjennom svangerskap, fødsel og barseltid (World Health Organization, 2018).

Med kontinuitetsmodeller menes at én eller flere jordmødre (et team) følger kvinner gjennom hele forløpet fra svangerskap, gjennom fødsel og i barseltiden.

Lignende tilbud er etablert i Sverige og Danmark kjent som «caseload», «kendt jordemoder» og «min barnmorska» (Karolinska universitetssjukhuset, 2023; Kjeldset, 2019; Sundhedsstyrelsen, 2021; Aarhus Universitetshospital, 2023).

Tilbudene i Sverige og Danmark er innført både for hjemmefødsler og fødsler i sykehus. Enkelte helseforetak i Norge er også i oppstarten av lignende tilbud.

Forskning viser at differensiering av fødselsomsorgen ved at lavrisikofødende organiseres adskilt fra risikofødende øker sannsynligheten for en spontan vaginal forløsning, gir en mer positiv fødselsopplevelse og er samtidig kostnadseffektivt (Sandall et al., 2016).»

Link til rapporten

Helsedirektoratet (2024). Nasjonal faglig retningslinje for fødselsomsorgen [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 04. mars 2024, lest 04. mars 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/fodselsomsorgen

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 19 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 20 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse