Kampen mot det brutale utenforskapet som psykisk uhelse fører med seg, er en kamp vi som samfunn ikke har råd til å tape. Derfor er psykisk helse en topp prioritet med Arbeiderpartiet i regjering, og vi ser allerede resultater.
Det er ingen sykdomsgruppe som gir større helsetap og utenforskap enn psykiske plager og lidelser. Vi snakker om en av de største helse – og samfunnsutfordringene i Norge – med en prislapp på omkring 70 milliarder kroner i året til helsehjelp og trygdeutgifter. Kostnaden for dem som rammes går langt forbi hva som kan tallfestes. Et liv på siden av utdanning, arbeidsliv og sosiale nettverk – ja på utsiden av selve samfunnet – er et liv som rammer livskvaliteten hardt.
Regjeringen har trappet opp innsatsen på psykisk helse, og fortsetter å investere i å løfte nordmenns psykiske helse. Vi ser allerede virkningene av opptrappingsplanen for psykisk helse – en tiårig, økonomisk forpliktende plan på tre milliarder kroner.
Både helseregionene og kommunene jobber nå på oppdrag om å få på plass nok folk som kan levere tjenester av høy kvalitet, og med reduserte ventetider. Helseregionene er godt i gang med tiltak for å rekruttere og beholde fagfolk i psykisk helsevern. I kommunene ble det i 2023 rapportert en økning på 362 årsverk innen psykisk helse- og rusarbeid sammenlignet med året før, hvor barn og unge er løftet som en prioritet.
Det er mennesker som er vår viktigste ressurs i kampen mot psykisk uhelse. Uten nok fagfolk på jobb, har vi ikke sjans til å øke kapasiteten og sikre kvaliteten i helsetilbudene.
Det jobbes bredt på landsbasis for å få ned antall barn og unge som sliter i hverdagen. Ett viktig grep er å bruke mer helsepersonell på å bygge ut lavterskeltilbud i kommunene for å gi folk rask hjelp. Alle som trenger det – uansett hvor i landet en bor, eller hvor mye penger en har – skal få den hjelpen de trenger så tidlig som mulig, før problemene får vokse seg store. Tjenestene er også i endring mot å bli mer fleksible og oppsøkende på arenaer der barn og unge befinner seg.
Samtidig må også de sykeste, som trenger hjelp fra spesialhelsetjenesten, få den riktige helsehjelpen raskere. Derfor har vi innført vurderingssamtaler, som har gjort det lettere å kartlegge hvem som må ha spesialisert hjelp, og sikre at ingen av disse får avslag på sin henvisning. Ingen som er alvorlig syk skal overlates til seg selv.
Mye står på spill for både den enkelte og samfunnet når psykiske plager og lidelser får gode vekstvilkår. Et samfunn med små forskjeller, trygghet og like muligheter er en investering i god psykisk helse for alle.
Regjeringen og Arbeiderpartiet har forpliktet seg til å bedre den psykiske helsen i Norge. Vi er ikke i mål, men gjennom opptrappingsplanen og tiltakene som følger er vi på vei i riktig retning.
Av:
Truls Vasvik, Storingsrepresentant for Arbeiderpartiet i Helsekomiteen
Even A. Røed, Storingsrepresentant for Arbeiderpartiet i Helsekomiteen