Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Del på Facebook
Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Studiestart er rett rundt hjørnet og det har aldri vært flere studieplasser i høyere utdanning tilgjengelig. Flere enn noen gang har fått plass på førstevalget sitt. Nå tar Arbeiderparti-regjering grep og sørger for at studenter fra denne høsten får en økning på 14 000 i studiestøtten. Det tror jeg kommer godt med!

Arbeiderpartiet er opptatt av å sikre at alle har lik rett til utdanning i hele landet, uavhengig av foreldrenes lommebok. En trygg økonomi og et rimelig sted å bo er svært viktig for studentenes læring og livskvalitet. Etter budsjettenigheten mellom regjeringspartiene og SV øker studiestøtten med nesten 14 000 kroner for en fulltidsstudent fra studieåret 2024-25. Denne styrkingen kommer i tillegg til de 9000 kr vi økte med i fjor.

Annonse
Annonse

Selv om de norske utdanningsstøtteordningene er gode, har den høye prisveksten hatt tydelig innvirkning på studentøkonomien, i likhet med økonomien til andre grupper i samfunnet. Derfor hadde vi en rekordsatsing på studentene i fjorårets budsjett, med den største økningen i utdanningsstøtte over et enkelt budsjett på 15 år. Og nå øker vi den enda mer.

Det at studentene får 23 000 kroner ekstra til å rutte med under Arbeiderparti-regjering vil gi dem mer trygghet og mindre stress i hverdagen til å kunne betale utgiftene sine. Men like viktig er det at studentene får muligheten til å delta i det fantastiske fellesskapet som studietiden tilbyr. For oss er det en selvfølge at studenter også skal ha nok penger til å ha det gøy utenfor lesesalen.

Den klart største enkeltutgiften for de fleste studenter er husleie, så ett av de viktigste grepene vi kan gjøre for å bedre studentenes økonomi er å bygge flere rimelige studentboliger av god kvalitet. Her skal vi få opp byggetempoet, hvor målet er 3 000 nye boliger i året.

Annonse
Annonse

Et viktig grep for å sørge for flere studentboliger er å fjerne flaskehalser, for å sikre raskere utbygging. Derfor har vi forslått at studentboliger skal bli et eget arealformål i plan- og bygningsloven.

I regjering har vi økt kostnadsrammen, altså prisen det kan koste å bygge studentbolig. Økning av kostnadsrammen har hatt god effekt på søknader om tilskudd i 2023. Det forventes at det vil bli satt i gang bygging av til sammen nesten 3 500 nye boliger i 2023 og 2024.

I tillegg øker vi lånerammen i Husbanken med 5 milliarder kroner i 2024 til 29 milliard kroner, og hvor 2,1 milliarder blir prioritert til studentboliger.

Lik rett til utdanning er noe av det fineste vi har i den norske velferdsmodellen. Derfor er Arbeiderpartiet opptatt av at vi fortsatt skal sikre våre studenter en trygg økonomi.

Lykke til med studiestart!

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

@Terje SundsbøDet er vel nettopp reduksjon av trafikken i Ålesundstunellane som er saken.Ekspressbusser korresponderer med fergene utan ventetid, begge retninger. Prioritert ...
@Geir Ole SætremyrDu mener det er viktig å unngå økning i trafikken. Da gjelder det vel å unngå den enorme trafikkøkningen i ...
@Terje SundsbøNår det gjeld Møreaksen har vi i våre høyringar gått i rette med SVV sine prognoser der trafikken i eit ...
@Geir Ole SætremyrØkt trafikk er vel et problem også når det skjer på Sunnmøre. Siden vi nå kommenterer en artikkel om Møreaksen, ...
@Terje SundsbøDet tendensiøs er at du linker alt opp mot Møreaksen for å implementere det i vidare tankerekke.Økt trafikk er eit ...
@Geir Ole SætremyrHva mener du når du hevder at mitt spørsmål er tendensiøst - det er jo svært likt det du selv ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse