Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Del på Facebook
COVID-19 (SARS-CoV-2). Illustrasjon: NIAID-RML
COVID-19 (SARS-CoV-2). Illustrasjon: NIAID-RML
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Husker dere da vi trodde Corona skulle vare i 2 uker?

Husker dere da vi holdt pusten i uker og måneder fordi vi ikke visste om Norge ville få vaksiner og det øyeblikket flere av oss lurte på om vi hadde noe å si i dette europeiske fellesskapet?

Annonse
Annonse

Husker dere da en tweet (nå X) av EU-sjefen Ursula von der Leyen og litt drahjelp fra «Söta» bror sikra oss vaksiner?

Og husker dere at vi fortalte oss selv: Aldri igjen skal vi sette Norge i denne situasjonen igjen?

Hva er egentlig helseberedskap?

Det er å verne folkets liv og helse, sikre medisinsk behandling, pleie og omsorg til berørte personer i kriser og krig. Dette handler om hvordan vi bygger vår folkehelse, vår felles helsetjeneste – til beredskapsplanlegging og øvelser.

Helseberedskapsmeldingen Stortinget behandlet i år er den første stortingsmeldingen om helseberedskap. Den representerer Arbeiderparti-regjeringens politiske og strategiske retning for norsk helseberedskap. Og er noe av det absolutt viktigste vi gjør for å forberede nasjonen vår.

Vi må forplikte oss til EU

Vi styrker Norges internasjonale samarbeid om helseberedskap. Pandemien viste hvor sårbare vi er alene. Viktigst er det å få på plass en avtale om deltakelse i EUs styrkede helseberedskap – på så like vilkår som EUs medlemsland som mulig. En slik avtale er nødvendig for å sikre at vi er omfattet av EUs fremtidige helseberedskap.

Vi e’kke nok folk her i landet

Vi legger til rette for å øke helsetjenestens evne til omstilling og fleksibilitet. Det krever prioritering, oversikt over personellressurser, og omdisponering og mobilisering av ressurser.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Avklart ansvarsforhold

Regjeringen etablerer en ny modell for arbeidet med helseberedskap. Modellen skal sørge for avklarte roller og ansvar i helsesektoren, og bidra til at arbeidet med sikkerhet og beredskap prioriteres enda høyere i sektoren.

Samarbeid

Vi styrker samvirket på tvers av sektorer, og samarbeidet med frivillige og næringslivet. Vi må bli flinkere til å utnytte samfunnets samlede ressurser.

Til sist, men ikke minst: Pandemien var et forstørrelsesglass for utfordringene som allerede eksisterte i samfunnet vårt. De som bodde trangt, fikk det trangere. De som levde i vold i nære relasjoner, de hadde færre steder å flykte til. Ungdommen fikk ikke være ungdom, ja, man ville heller risikere livet sitt i en grotte for å være på fest med jevnaldrende og føle seg normal, enn å være hjemme et eneste sekund til.

De ensomme opplevde enda større ensomhet.

Applaus holder ikke for helsepersonellet vårt. Takknemlighet holder ikke for vårt europeiske samarbeid. En ny pandemi vil komme og ønsketenkninger vil ikke hjelpe.

Norgeshistoriens første helseberedskapsmelding er viktigere enn vi aner. Vår jobb er å forberede oss. I fellesskap skal vi komme oss gjennom pandemi og andre kriser.

Av:

Truls Vasvik, helsepolitisk talsperson, Arbeiderpartiet

Kamzy Gunaratnam, talsperson for helseberedskap

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

@Terje SundsbøDet er vel nettopp reduksjon av trafikken i Ålesundstunellane som er saken.Ekspressbusser korresponderer med fergene utan ventetid, begge retninger. Prioritert ...
@Geir Ole SætremyrDu mener det er viktig å unngå økning i trafikken. Da gjelder det vel å unngå den enorme trafikkøkningen i ...
@Terje SundsbøNår det gjeld Møreaksen har vi i våre høyringar gått i rette med SVV sine prognoser der trafikken i eit ...
@Geir Ole SætremyrØkt trafikk er vel et problem også når det skjer på Sunnmøre. Siden vi nå kommenterer en artikkel om Møreaksen, ...
@Terje SundsbøDet tendensiøs er at du linker alt opp mot Møreaksen for å implementere det i vidare tankerekke.Økt trafikk er eit ...
@Geir Ole SætremyrHva mener du når du hevder at mitt spørsmål er tendensiøst - det er jo svært likt det du selv ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse