Annonse
Annonse
Illustrasjonsfoto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Illustrasjonsfoto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO

Krevende å finne løsninger som er best på alle områder – nærmest umulig. Tid og penger er to av mange utfordringer i aksekampen. Reisetiden er viktig for stamvegen E39 som i dette tilfellet, og gjelder både nyttetransport , privatbiler og andre kjøretøy. 

I kronikken «Raskere, flatere og rimeligere stamveg E39 gjennom fylket», beskrev Tormod Hegvik og undertegnede hvordan reisetiden mellom Jølster og grensen til Trøndelag kan halveres fra 8 til ca. 4 timer. Mange tiltak kan bidra til redusert reisetid. De største utslagene står fjordkryssingene for – kostnader vs. spart tid. Her er kryssingen over Romsdalsfjorden i fokus. 

Dagens fergedrift utfordres av autonome (førerløse) ferger , Møreaksen og oversjøiske Romsdalsaksen . Meningene spriker, og frykten for ekstreme kostnader har bidratt til økt støtte for fergedrift uten ventetid. Det skal alltid ligge ei autonom ferge ved kai, så det kreves veldig mange ferger over den brede Romsdalsfjorden.

At ferger alltid skal ligge ved kai betyr ikke at den kjører umiddelbart etter ombordkjøring. Tidsstyring eller fyllingsgrad bestemmer avgangstid. Ventetid før avgang, selve overfarten og tømming på den andre siden kan umulig konkurrere tidsmessig med en bil i normal fart.

Nostalgien til fergedriften lever, men de fleste blir sittende i bilene med mobiltelefonene, søkende, lesende eller skrivende. Svelesalget er ikke som før, og fases ut i mange samband. Snart forsvinner vell kokkene, billettørene og flere andre når fergene blir førerløse

Med Romsdalsaksen sin løsning vil strekningen fra Ørskogfjellet til Hjelset bli 51,5 km og tidsbruk ca. 40 minutt, og fra rundkjøringen ved Tresfjordbrua ca. en halvtime. Ikke lett å matche.

Tilhengere av Romsdalsaksen og Møreaksen tviler på hverandres kostnadstall. En grundig og nøytral utredning av Romsdalsaksen behøves for å finne ut om løsningen er like bra som svært mange håper og tror. Prisutviklingen for tradisjonell fergedrift er urovekkende, og det har fylkeskommunen fått merke.

De førerløse fergene kan nok kutte driftskostnader, men mange undres over sikkerhet, ansvarsforhold, reisetid, antall ferger som behøves og mangt annet.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte