Annonse
NTB
Tema
NTB
13 november 2020 13:00
Del på Facebook
SMITTESIKRING: Alpinanleggene i Norge har utarbeidet et smittevernveileder som skal gjøre bakkene så sikre som mulig. Her er Fjellheisen 1 og 2 i Hemsedal Skisenter. Foto: Halvard Alvik / NTB
SMITTESIKRING: Alpinanleggene i Norge har utarbeidet et smittevernveileder som skal gjøre bakkene så sikre som mulig. Her er Fjellheisen 1 og 2 i Hemsedal Skisenter. Foto: Halvard Alvik / NTB

Nok snø. Og nok nordmenn som ferier i eget land. Disse to faktorene er avgjørende for vintersesongen i alpinanleggene.

– Det vi følger aller mest med på, er værmeldingen og smittesituasjonen. Smittesikring er det viktigste vi jobber med, sier Andreas Smith-Erichsen, destinasjonssjef i SkiStar Hemsedal.

Alpinsesongen som står for døren, blir ulik alle andre, og Smith-Erichsen er usikker på hva de kan forvente.

– Ingen vet jo noe, ingen har vært med på dette før. Så lenge grensene er stengt, kommer ingen inn i landet, men det er heller ingen som drar ut. Vi regner derfor med en bra tilstrømming av norske gjester. Det er klart at det gir oss muligheter.

I et normalår har anlegget et betydelig innslag av besøkende fra utlandet.

– Dette gjelder særlig i midt i uka og i lavsesong. I weekenden og i ferieuker er det flere nordmenn. Dermed kjører vi markedstiltak i midtuka, med kampanjer i det norske markedet, så lenge vi har denne situasjonen.

Stor del fra utlandet

Ved Norges største skisted, Trysil, hadde de i 2018/2019-sesongen 1.121.000 skidager, mens fjoråret stoppet brått for alle anlegg i Norge da landet stengte ned i mars. Markedskoordinator Turid Backe-Viken forteller at 90 prosent av alle deres kommersielle overnattinger normalt er fra utlandet. Hun er usikker på hva de har i vente i år.

– Det avhenger helt av reiserestriksjoner og åpne eller stengte grenser. Hvis grensene forblir stengt, forventer vi et stort tap av gjester. Vi forbereder oss nå på at grensene kan forbli stengt i begynnelsen av sesongen, og vi er derfor aktive i det norske markedet.

De ser også muligheter i at stengte grenser betyr at skiglade nordmenn ikke kan dra ut.

– Vi tror mange flere nordmenn enn vanlig vil dra til fjells i vinter, og at vi kan hente flere norske gjester enn i et normalår, men langt fra nok til å kompensere for tap av utenlandske gjester.

Lenger nord, i Narvik, håper de at norske skiturister kan veie opp for fraværet av utenlandske.

– I et normalår har vi cirka 40 prosent utenlandske skigjester, sier Helle Holt, marked- og eventansvarlig i Narvikfjellet AS.

Har troen

Holt har likevel troen på at det kan bli en god sesong.

– Vi har høye forventninger til godt besøk den kommende sesongen, og rigger oss for normalt drift med tanke på antall mennesker i anlegget. Vi er også forberedt på at det kan komme flere enn normalt, nettopp fordi alle nordmenn blir tvunget til å ha norgesferie i år.

Alle anleggene trekker fram at de er opptatt av at gjestene skal føle seg trygge.

– Det er det vi jobber mest med. I planleggingen av sesongen er det helt klart her vi har brukt mest ressurser. Gjestene skal vite at vi har trygge forhold, sier Smith-Erichsen i Hemsedal.

Han sier de har et nært samarbeid med det lokale helsevesenet og kommunale myndigheter.

Smittevern

I bunnen av det hele ligger en smittevernveileder fra bransjeorganisasjonen Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner.

– Vi har jobbet godt og lenge med smittevern, og har sammen med bransjeorganisasjonen jobbet ut en smittevernveileder som er godkjent av Folkehelseinstituttet. Alle tiltakene er implementert i driften og vil fungere fint både for ansatte og gjester, sier Backe-Viken i Trysil.

– Vi skal ha det personellet som trengs for å overholde smittevern. De skal holde orden på køer, at det ikke er for mange folk på restaurantene, godt renhold og så videre. I tillegg er vi naturligvis avhengig av at publikum følger myndighetens råd, sier Smith-Erichsen i Hemsedal.

Camilla Sylling Clausen er generalsekretær i bransjeforeningen Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner, som representerer i overkant av 200 anlegg. Hun håper samfunnets dugnad i disse dager for å begrense smitten, vil gjøre det forsvarlig å reise innenfor landegrensene igjen om ikke så lenge.

– Vanligvis er det sju millioner skidager i løpet av en vinter, så det er leit for mange hvis vi ikke kan komme oss på ski. Så nå håper vi alle tar i et tak slik at det kan bli både jul og skisesong. Det er ingen ting vi ønsker oss mer enn at vi kan kjøre fulle skiheiser og ha det gøy på ski.

Smittevern i alpinanleggene

Bransjeforeningen Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner har i samarbeid med skianleggene utarbeidet en smittevernveileder. Her er noen utdrag fra veilederen:

  • Anleggene skal ha et felles skiltprogram, som er likt og kan brukes av alle, og som kjapt skal kunne tilpasses nye anbefalinger og råd.
  • Alle personer i anlegget, som ikke er i samme reisefølge eller husstand, skal holde en stavlengdes avstand, dette gjelder også ved bruk av alle typer heiser.
  • Det oppfordres til å ha et system for registrering av alle besøkende. Registreringen skal oppbevares i ti dager for å gjøre smittesporing enklere.
  • Alle anlegg bør vurdere kapasitet med hensyn til antall besøkende og eventuelt utarbeide en modell for tilpasning til lokal smittesituasjon. Dette innebærer også å ha en smittesikker beredskapsplan hvis man plutselig må stenge heisen på grunn av været.
  • Ved ski- og utstyrsutleie skal det brukes kontaktløs betaling.
  • Alle hjelmer og annet utstyr rengjøres med vann og såpe eller desinfiseres etter bruk. Som et alternativ kan hjelmene settes i karantene i 24 timer. Hjelmer og staver skal flyttes bak disk for å unngå unødvendig berøring.
  • Skiskoler skal holde enmeteren, så lenge gjestene ikke er i samme reisefølge, og det anbefales grupper på maks 20. Deltakerne bør deles inn i faste grupper, og man bør fortrinnsvis samle deltakere som omgås i andre sammenhenger.

Kilde: Camilla Sylling Clausen, generalsekretær i bransjeforeningen Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse