Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Tema
NTB
03 februar 2021 13:00
Del på Facebook
VELUR: Velur har vært trendy lenge, og er fortsatt aktuelt, selv om enda eldre stoffer begynner å bli svært populært. Foto: Carina Johansen / NTB
VELUR: Velur har vært trendy lenge, og er fortsatt aktuelt, selv om enda eldre stoffer begynner å bli svært populært. Foto: Carina Johansen / NTB

Celinda og Tjerand restaurerer og trekker om møbler som aldri før. Har pandemien gjort oss mer interessert i å ta vare på gamle ting?

Møbelsnekker Tjerand Gjerde og møbeltapetserer Celinda Polderman er blant dem som merker at stadig flere vil ta vare på familiens gamle møbler.

– Restauranter og bedrifter har strammet inn en del, men det går så det suser privat. Folk sitter hjemme, ser på den gamle sofaen og tenker på alt som burde vært gjort. Vi har sjelden vært så travle som nå, sier Celina Polderman hos JC Møbeltapetserer.

Mange oppdrag er basert på gjenbrukstrenden, bekrefter Tjerand Gjerde. I stua hos Tommy og Nine Andresen i Sandnes står et av Gjerdes prosjekter: En nennsomt restaurert lenestol.

Stolen var egentlig klar for dynga, men nå stråler den i nytt, rødt stoff og med nypusset treverk. Tommy husker stolen fra mormors kjellerstue på 1970-tallet.

– Det er kjekt å kunne ha noe man husker fra barndommen, inkorporere det i eget hus og tenke på dem som engang var, sier Tommy Andresen.

Kontrast

Det var i forbindelse med at Tommy og Nine pusset opp hjemme at tok de beslutningen om å restaurere stolen.

– Det er neppe en fancy stol av fint merke. Jeg tipper den er fra sent 50-tall, kanskje tidlig 60-tall. Den er veldig stilren, men var ganske morken da vi overtok den.

Nå utgjør arvegodset en velbalansert kontrast til det ellers moderne hjemmet med hvite vegger og mye treverk.

– Det var ikke et poeng å få stolen tilbake til originalen. Den opprinnelig oransjerød i fargen, det har vi fulgt opp, men det viktigste var å pusse den opp slik at den ville passe inn hjemme hos oss, sier Tommy.

Ekteparet har valgt å legge inn rødt som gjennomgangstema i boligen, for å få inn litt varme og farge.

Unge vil ikke ha nytt

Celinda Polderman erfarer at yngre mennesker som har vokst opp i bruk-og- kast-samfunnet, er veldig bevisste på gjenbruk.

– De ønsker å trekke om, og tingene de kommer med, er av skikkelig kvalitet. Når vi spretter opp stoffet på de gamle møblene, ser vi at dette vil holde én generasjon til – minst, sier hun.

Polderman forteller at kundene jevnt over ønsker kvalitetstrekk på møblene.

– Fåreskinn er veldig trendy. Ellers har ullstoffet bouclé aldri vært så in som det er nå. Disse to trendene, som nok er et uttrykk for nostalgi, klarer likevel ikke å utkonkurrere velur, som allerede har vært populært en god stund.

Ifølge Polderman tenker folk ofte helhetlig, på hvordan det nyomtrukne møbelet skal prege rommet.

– Det er ganske typisk at folk som kommer til oss, ønsker seg et gammelt møbel med et lunt, varmt uttrykk i farge, tekstur eller mønster i et ellers sterilt, kaldt rom, sier Polderman.

Pynteputer

Når jobben er gjort, kan det bli litt stoff til overs. Da kan man kanskje få nok til et par pynteputer, armbeskyttere eller kanter til duk eller gardin.

– Når folk kommer til oss for å gjøre en slik investering og endre såpass mye på uttrykket i hjemmet gjennom ett enkelt stoff, sier vi alltid: «Ta med stoffet hjem, legg det i rommet, og tenk på det. Vær 100 prosent sikker før du bestemmer deg, det er ikke gratis. Og ta vare på alle stoffrester, alt kan brukes til noe», sier Polderman.

Utsolgt for symaskiner

Trendforsker Lisbeth Larsen påpeker at langt fra alle tar møblene med seg til profesjonelle der det kan koste et fire- eller femsifret antall kroner å få jobben gjort. Larsen er også global fargesjef hos malingsprodusent Jotun, der kan de måle trenden på salget av énlitersbokser til møbler.

– Går det mange slike, da skjønner du hva det er til. Det er ingen tvil om at mange pusser opp tremøbler selv. Og trekker om og syr mye – det har jo vært utsolgt for symaskiner flere steder. Jeg har selv trukket om min 38 år gamle sofa til min datter. Hun ville ikke ha noen ny. Den gamle var av super kvalitet, så jeg sydde, jeg, ler Larsen, som er utdannet skredder.

I tillegg til at gjenbrukstrenden preger oss, tror hun koronasituasjonen har gitt mange behov for å føle at de får noe gjort.

– Interessen er generelt stor for hva man kan få til med hendene sine, og for å få ros for det, sier hun.

Hun understreker at det også selges mange nye møbler.

– Så det er ikke slik at absolutt alle kjøper brukte møbler.

Kreativ periode

Larsen mener all tiden vi har hatt hjemme, har vært bra for mange av oss.

– Hjernen din blir mer kreativ når du har bedre tid og ikke bare må rase videre. Vi har hatt et vanvittig kjør i flere tiår, så midt i alt det dystre og negative koronapandemien fører til, har vi kanskje hatt godt av å stanse opp og tenke litt over hva som betyr noe, sier trendforskeren.

Hun mener å se den nye kreativiteten i måten vi fornyer og frisker opp de hjemlige omgivelsene våre på.

– Jeg syns folk begynner å bruke litt gladere, varmere farger, uten å ta helt av. Nordmenn tar aldri helt av. Men nå bruker de mer gule og gylne toner, pluss en del rosanyanser, sier hun.

Langt færre maler veggene grå enn før.

– Folk har antakelig sett på de grå veggene lenge nok og tenkt «dette gir meg ingenting».

Gjenbruks- og interiørtrender

  • De siste årene fyller folk oftere opp nye leiligheter og hytter med brukte møbler og brukt interiør.
  • Kvalitet veier tungt, ting skal vare – helst i generasjoner, men iallfall dette livet ut.
  • Folk venter gjerne en stund på akkurat det rette kvalitetsproduktet hvis de vet hva de vil ha. Skal sofaen vare i mange tiår, bør den både være solid og komfortabel.
  • Bruk og kast er ut. Man reparerer det man har, og når man må ha noe nytt, sørger man for at det gamle man ikke trenger selv lenger, blir levert inn, gitt bort eller lagt ut for salg.
  • Det er fremdeles moderne å være umoderne, så å ha noe som bryter fullstendig med stilen ellers, er trendy.
  • Kvalitetsmøbler av heltre og slitesterke tekstiler er spesielt attraktivt, som benker, krakker og småbord i naturlige materialer.
  • Komfort, kvalitet, miljø og ikke minst funksjonalitet er in. Funksjonalitet betyr blant annet smarte oppbevaringsløsninger med skuffer under senger, skap over senger, familiekøyesenger til hytta, sofaer med sovemuligheter og spisebord som kan bli til langbord.
  • Det er populært å trekke om møbler for å gi dem løft og et personlig preg.

(Kilder: Fretex / Antikkvarehuset / Tjerand Fine Furniture / JC Møbeltapetserer)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse