Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Tema
NTB
16 desember 2021 13:00
Del på Facebook
JULESMAKER: Matjessild med godt tilbehør verver lett nye sildeentusiaster. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
JULESMAKER: Matjessild med godt tilbehør verver lett nye sildeentusiaster. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Sildeskeptiker? Da bør du lese videre.

Matjessild er uten tvil på min topp 10-liste over favorittråvarer. Men smaken er som kjent forskjellig, ikke minst når det gjelder sild. Noen elsker det, andre hater det, få stiller seg likegyldige.

Tilhører du sildeskeptikerne blant oss, vil jeg hevde at det er håp for deg. Jeg opplever nemlig ofte at de som har et anstrengt forhold til sild, endrer mening etter å ha smakt matjessild.

Det var i Nederland man startet å modne sild på matjessild-måten, og i dag får man kjøpt denne silda overalt der i landet. Den selges i boder på gata, à la pølsekiosker, og spises også omtrent som pølser – rett i gapet, og uten tilbehør!

Jeg er nok ikke så evangelisk når det gjelder sild at jeg ville kastet i meg en filet på vei til T-banen bare fordi blodsukkeret var litt lavt. Til bords i jula, derimot, lesser jeg gladelig innpå.

Vår norske betegnelse på matjessild er jomfrusild, noe som passer godt, siden dette er ung sild som kommer inn mot kysten for å spise seg feit. Disse småfiskene har enda ikke gytt eller blitt kjønnsmodne, og er mye mildere og rundere i smaken enn fullvoksen sild. Som regel er jomfrusilda/matjessilda lagt ned i en ganske krydret lake når man kjøper den. Den er perfekt både for entusiasten, skeptikeren og nybegynneren. Hjemme hos meg er det denne silda vi bruker for å lage sennepsild, glassmestersild, karrisild eller andre tradisjonelle varianter til jul.

Rett fra glasset, på en skive rugbrød med litt smør, er silda nydelig som den er. Men den egner seg også godt til å lage «rører» slik vi gjør denne uka. Er du blant sildeskeptikerne, er dette en god start. Siden silda blandes ut med løk, sennep, rømme og dill blir smaken snill og balansert.

Her kan man bruke kreativiteten – sleng i de smakene du selv er glad i. Prøv for eksempel gode epler sammen epleeddik og rødløk, eller fennikel og stangselleri sammen med masse bladpersille.

Julesalat med matjessild

Ingredienser (2 personer)

200 g matjessildfilet
2 egg
4 ss rørosrømme
1 ss søt sennep
1/4 rødløk
1 liten bunt dill
karse
1 bit pepperrot
1 bit tørt rugbrød
1 rødbete
2 ss epleeddik

Framgangsmåte

Skjær rugbrød i løvtynne flak som legges på bakepapir. Drypp litt solsikkeolje og salt på, og stek dem i ovnen på 160 grader i cirka 7–10 minutter, eller til de er gylne og sprø.

Bak rødbeten i ovnen, med skallet på, ved 160 grader i cirka 1,5 time – avhengig av størrelsen. Rødbeten skal bli helt myk, og skallet skal nærmest være brent. La den få bli kald på kjøkkenbenken før du skjærer vekk skallet og kaster det. Deretter kverner eller finhakker du rødbeten. Smak til med epleeddik og salt.

Kutt sildefileten i små terninger, som blandes med finhakket løk, grovhakket dill, rørosrømme og søt sennep. Smak til med litt salt om nødvendig.

Kok eggene i 6–7 minutter, og avkjøl dem i kaldt vann. Skrell og del dem opp rett før servering.

Anrett silderøren i en ring eller i en skål, og legg bløtkokt egg på toppen Tilbehørene danderes pent rundt.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse