Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Kurt Helge Røsand
Tema
03 mai 2019 13:17
Del på Facebook
Dobot Rigiet-enhet og batteri. Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Dobot Rigiet-enhet og batteri. Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO

Moderne telefoner har meget gode kameraer og mange kan ta opp video i 4K oppløsning. Disse moderne mobile enhetene produserer videokvalitet som gjør dem perfekte for hjemmevideoer eller til opptak brukt andre steder.

Video fra mobiltelefoner brukes daglig i media, og de store TV-kanalene – både nasjonalt og internasjonalt – bruker ofte mobilkameraer fremfor store tunge broadcast kameraer som var helt vanlig for bare noen år siden.

Selv om telefoner i dag har god stabilisering som standard kan en håndholdt gimbal produsere enda bedre og mer stabile opptak. Med en tre-akse gimbal får man følelsen av å sveve, en teknikk som brukes mye i blant annet spillefilmer. 

El Grossisten Aage Dall i Kristiansund

Fra et forholdsvis godt skjult skattkammer av en butikk med elektro- og elektronikkgadgets i Kristiansund, El Grossisten Aage Dall, i Industriveien 8, som forsåvidt har sin hovedvirksomhet innefor nasjonal netthandel, fikk vi mulighet til å prøve en slik spennende  stabiliseringsenhet.

Dobo Rigiet tre-akse gimbal

Dobot Rigiet er en tre-akse gimbal som lover å gjøre telefon- og GoPro-opptakene (separat klemme) dine stabile og fri for «skjelving og risting». Dobot Rigiet er ikke den perfekte gimbalen, men hvis du kan leve med at den kan være litt problematisk å bruke på et kamerastativ, så gjør den en minst like god jobb som konkurrentene.

Rigiet har tre motorer som styrer roll, pitch og yaw. Det sylindriske gummibelagte håndtaket har en god passform og føles bra i hånden. Styring av kameraet gjøres med en liten joystick (i plast) som ikke føles like bra som DJI sin (som er i metall). Godt plassert på siden av enheten finner man to skyveknapper, én til zoom og én til modus, disse er også i plast. Disse knappene brukes til å stille modus (video, stills og panorama etc.) i Dobot sin egen kamera-app.

Skyvekontrollen på siden har tre posisjoner. I midten (L) – låses gimbalen slik at kameraet er låst. I denne modusen bruker man joysticken til å panorere og vippe kamera, eller du kan flytte telefonen med hånden til ønsket stilling. Joysticken er progressiv slik at små og store bevegelser avgjør om kameraet beveger seg sakte eller fort. For automatisk panorering og vipping setter du bryteren i posisjon (Yaw), mens for Yaw + Pan skyver du bryteren helt opp til toppen.

Den samlede byggkvaliteten er utmerket og enheten er behagelig å bruke over lengre perioder. Det er en av de slankere og lettere enhetene og veier bare 480 gram. Knapper i plast trekker dog litt ned på kvalitetsfølelsen. Når batteriet på 3340mAh er ladet helt opp er det forventet å vare i cirka tre timer.

Problematisk på stativ

Montering på stativ viste seg å være problematisk. Her er stativfestet plassert slik at det vil på de fleste stativer komme i konflikt med selve stativhodet. Det er underlig at dette har sluppet gjennom kvalitetskontrollen. Her burde man tenkt en annen plassering slik at man faktisk kunne ha brukt stativ uten å få problemer. Men når det er sagt, så er dette en stabiliseringsenhet og stativ er derfor ikke det første man tenker på å bruke i denne sammenhengen.

Komplisert status-LED

Du må lese brukerhåndboken eller huske de mange kombinasjonene av lys og blink sekvensene for å finne ut hva Rigiet prøver å fortelle deg. Flere lys-dioder ville vært en bedre og en mer brukervennlig løsning til å formidle status til operatøren.

Egen app

Hvis du bruker iPhone- eller Android-håndsett kan du installere Rigiet-appen som kobler seg til telefonen med Bluetooth og gir deg ekstra funksjoner – som for eksempel å bruke start/stopp-knappen på gimbalen for å starte opptak av video eller knipse bilder.

For å velge kameramodus bruker du den nederste bryteren og trykker nedover, da vil kamera-appen velge mellom blant annet video, stills, panorama og timelapse-fotografering. Skyv den oppover og du skifter mellom hoved- og selfiekamera. Holdes denne knappen i en av retningene aktiverer man zoom i Dobots egen kamera-app.

Den dedikerte appen er ikke mye å skryte av hvis man ønsker manuell kontroll. Det meste går automatisk og man har ikke mulighet til å justere på viktige innstillinger som hvitbalanse, lukkertid og ISO-verdier. Derfor vil den appellere til brukere som trenger en rask og enkel hjemmevideo og ikke nødvendigvis til proffe som krever kontroll over sine opptak. Ønsker man total kontroll på opptak bør man bruke en app som for eksempel Filmic Pro, men den støtter dessverre ikke Dobot Rigiet-enheten.

På grunn av all automatikk i appen opplevde vi å få ujevne video-opptak, noe som er synlig i klippet under.

Ytelse

Det åpenbare spørsmålet er selvfølgelig hvor god er stabiliseringen, og det korte svaret er: veldig bra. Med et forbehold, man må trene litt om man ønsker å unngå opp-og-ned bevegelse, men slik er det bare med alle disse håndholdte gimbalene. Du må sette av litt tid på å trene for å få virkelig gode opptak.

Galleri

Detaljer

Veiledende pris i Norge er kroner 3 698,–

Pluss og minus

+
Liten vekt
Enkel betjening
Stabiliserer videopptakene godt
Billige batterier
Hendig veske for transport

-
Klønete implementering av stativfeste 
Begrenset kontroll i appen
Kortere batteri-tid enn forventet
Kompliserte lys-signal for status

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse