Storslått natur, avslappende storbyliv og verdens lykkeligste folkeslag. Hvorfor reiser ikke flere av oss til Finland?
Den nordiske sommeren er rett rundt hjørnet. Mens rundt 2 millioner av oss legger ferien til Danmark eller Sverige, setter bare rundt 200.000 av oss kursen mot andre siden av Bottenvika. Da NRK-programlederne Øystein Bache og Rune Gokstad reiste Finland på langs med hver sin Italienske varemoped i 2015, hadde de – i likhet med nordmenn flest – begrenset forkunnskap om våre østliggende naboer.
–Vi visste om design og skihoppere og formel 1 og julenissen, forteller Øystein. – Men fremfor alt ville vi få et inntrykk av hvem disse finnene egentlig er. De er naboene våre, tross alt, men vi prater nesten aldri sammen.
Et lykkeland
Med en gjennomsnittsfart på 30 km/t tilbakela Team Bachstad mer enn 2400 kilometer på finske veier, fra i Turku (Åbo) i sør til Utsjok, ved grensen mot Kirkenes, i nord. Underveis ble en rekke finner bedt om å beskrive sitt eget folkeslag i tre ord. Ordene «tause», «beskjedne», «høflige» og «arbeidsomme» gikk igjen. Som svar på det samme spørsmålet sier Øystein:
– Stolte, imøtekommende og interesserte. Men hadde to litt snåle finner reist gjennom Norge med hver sin italienske varemoped for å utforske den norske folkesjelen, hadde nok vi også lagt smørsida til.
Et annet ord som i disse dager knyttes til Finland, er «lykke». Ifølge FNs lykkeindeks for 2019 er finnene verdens mest fornøyde folkeslag, basert på kriterier som inntekt, forventet levealder, frihet og sjenerøsitet. Det er andre år på rad at landet topper listen.
Utenforskap
– Den finske folkesjelen er nok også preget av utenforskap og annerledeshet, sier Rune. – De lå under Sverige i mange hundre år, de har Russland som en stor og dominerende nabo, snakker et helt annet språk enn alle rundt seg og de varmes ikke opp av Golfstrømmen som vi gjør. Når det er sagt går de heller ut i skogen og hogger ved enn å klage på at de fryser.
Til tross for en turbulent historie og et krevende klima, forteller Øystein, var finsk gjestfrihet et gjennomgående høydepunkt på den tre uker lange turen.
– Finnene vi ble kjent med, var så hyggelige og serviceinnstilte og hjelpsomme at det ville ingen ende ta. Helt siden vi var der har jeg hatt lyst til å dra tilbake.
«Eksotisk» i Norden
Nordlyssafarier, hundekjøring og Julenissens Landsby er alle attraksjoner som har ført til økende internasjonal interesse for Finland, men Helsinki forblir reisemålet nordmenn flest besøker. Mette Solberg Fjeldheim, blogger og grunnlegger av Reiselykke Media, besøkte Helsinki første gang for rundt 15 år siden.
– Byer som København og Göteborg er det lett å føle seg hjemme i for nordmenn, men Helsinki kjennes annerledes. Både kulturelt og arkitektonisk er det tydelige innflytelser fra både øst og vest. I tillegg er språket et helt annet, som noe bidrar til den eksotiske følelsen.
Tettheten av turister i Helsinki har økt merkbart siden første besøk, forteller Fjeldheim, men byen er langt fra turistifisert.
– Du har et rolig, grønt og fotgjengervennlig sentrum, med gangavstand til de fleste store attraksjoner. For en helgetur er byen perfekt, da du får pakket inn overraskende mye på veldig kort tid, sier hun.
Kulinarisk destinasjon
En annen ting Fjeldheim ble overrasket over da hun sist besøkte Helsinki, var maten. Finlands hovedstad har utviklet seg til å bli en kulinarisk destinasjon.
– Det har dukket opp mange spennende restauranter i Helsinki, sier hun. – Hele veien fra gatemat til Michelin-nivå.
Legg gjerne besøket til ditt til en av datoene for «Restaurant Day», tipser Fjeldheim. Fire dager i året (i februar, mai, august og november) kan hvem som helst åpne sin egen pop-up-restaurant. Over hele byen – i hager, parker, bakgårder og fra vinduskarmer – selges alt fra finsk tradisjonsmat til cubanske sandwicher. Konseptet har etter hvert blitt en internasjonal begivenhet, men var opprinnelig et lokalt Helsinki-påfunn som så dagens lys for åtte år siden.
– Danmark og Sverige vil alltid være sikre vinnere, men man har godt av å prøve noe annet også, sier Mette. – I Helsinki opplever man kanskje at Norden er et større og mer variert enn man trodde.
Fem populære reisemål i Finland
Helsinki
Helsinki (Helsingfors) er en av Nord-Europas tryggeste og triveligste hovedsteder, enkelt nådd med direktefly fra Oslo (flere selskaper) eller med ferge fra Stockholm. Den neoklassiske katedralen er en av byens mest besøkte attraksjoner, men mangler detaljrikdommen til sine sentraleuropeiske søsterkirker. For sauna finnes det både tradisjonelle og moderne alternativer. Löyly, som sto ferdig i 2016, har blitt verdensberømt for sitt unike design og plasseringen i havgapet. Hvis Löyly blir for travelt, vurder mindre berømte (og mer klassiske) saunaer som Sauna Hermanni og Kotiharju Sauna. Ellers byr Allas Sea Pool på helårsbading i et flytende, oppvarmet svømmebasseng i sentrum. For en introduksjon til finsk tradisjonsmat, sett nesa mot den gamle markedshallen, en bastion for finsk matkultur siden 1889. Helsinki er også omringet av vakker skjærgård, som gjør det enkelt å hoppe på en ferge i sommersesongen. Hovedstaden er svært godt forbundet med internasjonale flygninger, som gjør byen et populært sted å mellomlande på vei til Asia.
Rovaniemi
Rovaniemi – den regionale hovedstaden i Finlands nordligste landskap, Lappland – har eksplodert på det finske reisekartet takket være to verdensberømte trekkplastre. Først, som et av Nordens beste steder å oppleve nordlyset, og deretter som julenissens offisielle hjemby. Naturlig nok er det vintersesongen som gjelder her, men vær forberedt på å dele gledene med mange andre reisende. Husk også at Rovaniemi ble fullstendig ødelagt under andre verdenskrig, som reflekteres i mangelen på historisk arkitektur.
Turku
Middelalderbyen Turku (Åbo) – vakkert plassert i skjærgården på Finlands sørvestkyst – var europeisk kulturhovedstad i 2011, og har siden blitt et yndet reisemål for alle som verdsetter fred og ro i historiske omgivelser. s katedral er ansett av mange som den viktigste religiøse bygningen i Finland, og blir flittig brukt rundt juletider. Turku er også det ideelle utgangspunktet for å oppleve skjærgården med samme navn, hvor svimlende 20.000 øyer bare venter på å bli utforsket.
Tampere
Tampere – Finlands nest største urbane område – er en mellomstor by med en elegant og sjarmerende småbyfølelse. Tampere er kjent som den finske industriens fødested. En stor del av byens historiske industriområde har fått en omfattende ansiktsløftning de siste årene, og er nå transformert til en folkekjær og kulturfokusert møteplass i vannkanten. Tampere ligger vakkert plassert mellom de store innsjøene Näsijärvi og Pyhäjärvi, og kan enkelt nås med hurtigtog fra hovedstaden på 1,5 time. Byen er særlig egent for folk med småbarn, takket være den populære og gammeldagse fornøyelsesparken Särkänniemi, som ligger i vannkanten.
Nuuksio nasjonalpark
En av Finlands mest populære nasjonalparker ligger bare en times kjøretur fra Helsinki, og byr på en rik variasjon av kulturlandskap og turstier. Den 53 kvadratkilometer store parken er et spesielt godt valg for deg med manglende turerfaring, da mange av stiene er godt markerte og enkle å følge. Blir føttene såre, er det også mulig å oppleve parken via sykkel, kano og på hesteryggen. Med telt i sekken kan du lett tilbringe et par dager her.