Annonse
 Alice Tegnér. By Adrisanlas98 (Own work) [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons
 Alice Tegnér. By Adrisanlas98 (Own work) [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

1864: Komponisten Alice Tegnér ble født i Karlshamn. Tegnér er kanskje aller mest kjent for å ha skrevet melodien til «Bæ bæ, lille lam», som hun publiserte første gang i sangsamlingen «Sjung med oss, Mamma!» i 1892. Teksten er basert på en engelsk barneregle fra 1744 med tittelen «Baa, baa, Black Sheep». Den ble oversatt til svensk av selveste August Strindberg på oppdrag fra Bonniers forlag. Strindbergs tekst var opprinnelig ikke skrevet med tanke på å synges, og Tegnér gjorde visse lempninger i ordlyden for å tilpasse den til sin egen melodi. Strindbergs «svarta lam» ble dessuten til «vita lam» i Tegnérs versjon. Alice Tegnér har også laget melodiene til barnesangklassikere som «Mors lille Ole» og «Lasse Liten».

1938: Anschluss («tilslutning») er betegnelsen på Nazi-Tysklands innlemmelse av Østerrike i Det tredje rike. Som navnet antyder, bar manøveren mer preg av frivillig forening enn av militær okkupasjon. Sterke krefter i de to landene hadde lenge ivret for en sammenslåing, men en bestemmelse i Versailles-traktaten krevde at alle endringer i Østerrikes statsrettslige forhold skulle godkjennes av Folkeforbundet. Bestemmelsen var som en rød klut på Adolf Hitler og hans tilhengere i begge land. I morgengryet 12. mars 1938 krysset Wehrmachts 8. armé grensen til Østerrike uten å møte motstand. Derimot ble de møtt av jublende folkemasser og hilst med hakekorsflagg, blomster og utstrakte armer. I den noe farseartede folkeavstemningen som fulgte stemte hele 99,7 % av velgerne i favør av innlemmelsen.

1947: President Harry S. Truman la fram de nye retningslinjene for USAs utenrikspolitikk i en tale til Representantenes hus. Erklæringen er blitt hetende Truman-doktrinen, og var et av flere uttrykk for den såkalte containment-filosofien («oppdemmingsfilosofien») som preget amerikansk utenrikspolitikk fra 1947. Det som skulle demmes opp for var den ekspanderende kommunismen, fremfor alt representert ved Sovjetunionen og Kina. Blant tiltakene som kan knyttes til den amerikanske containment-politikken var Marshall-hjelpen og opprettelsen av Atlanterhavspakten. I sin tale i Washington slo Truman fast at USA ville støtte alle verdens frie nasjoner i deres kamp mot undertrykkelse så vel innenfra som utenfra. Enkelte har betegnet Trumans tale som startskuddet for den kalde krigen.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Relevant innhold

Annonse