Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
12 mai 2020 02:00
Del på Facebook
Nelly Sachs i 1910. Foto: Wikimedia Commons
Nelly Sachs i 1910. Foto: Wikimedia Commons

1936: En drukningsulykke som rystet hele Sverige inntraff på Ormsjön i det sørlige Lappland. Tømmerfløterne i distriktet hadde nettopp avsluttet sesongen etter å ha arbeidet doble skift for å bli ferdige i tide, og var på vei hjem til sine familier. Et fløterlag på 23 mann fikk skyss over Ormsjøn i en motorbåt som var bygd for 15 personer. Vannet skal ha nådd betenkelig nær relingen allerede da det søkklastede fartøyet la fra land. Fløterne var kledd i tunge støvler, og flere av dem var ikke svømmedyktige. Mange av dem sank derfor rett til bunns i isvannet da båten kantret et stykke ute. 14 menn omkom i ulykken, som ifølge svensk Wikipedia gjorde 9 kvinner til enker og 21 barn farløse. En minnestein over de druknede fløterne ble reist utenfor Dorotea kirke i Lappland. Steinen har innskriften «Kamrater i livet – kamrater i döden».

1970: Forfatteren og nobelprisvinneren Nelly Sachs døde i Stockholm, 78 år gammel. Sachs var født i Berlin av jødiske foreldre, og opplevde å se sine ungdomsverker bli brent på nasjonalsosialistenes bokbål i 1933. I 1940 flyktet hun til Sverige, der hun ble boende resten av livet. Sachs’ diktning var sterkt preget av de ennå ferske inntrykkene fra folkemordet på jødene. Da hun ble tildelt Nobelprisen i 1966, var det ifølge Svenska Akademiens begrunnelse for sin «framstående lyriske och dramatiska diktning, som med gripande styrka tolkar Israels öde». Nobelprisen i litteratur for 1966 var delt mellom Sachs og israeleren Samuel Agnon.

2008: Nærmere 100.000 mennesker kan ha omkommet da et jordskjelv rammet Sichuan-provinsen i det sørvestlige Kina. Skjelvet målte 8,0 på momentmagnitude-skalaen (ofte feilaktig omtalt som Richters skala). Kinesiske myndigheters bygningspolitikk ble heftig kritisert i kjølvannet av katastrofen. Ifølge Wikipedia kollapset ca. 7000 skolebygninger under skjelvet, og det var derfor svært mange barn blant de omkomne. Kritikerne hevdet at korrupsjon og lokalt vanstyre hadde ført til at skolene var blitt oppført med utilfredsstillende materialer og i strid med offisielle bygningsforskrifter. Tragedien ble spesielt knusende for mange barnefamilier, som på grunn av den kinesiske ettbarnspolitikken mistet sitt eneste barn da skolehusene kollapset.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse