Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
24 juli 2021 02:00
Del på Facebook

1567: Maria I av Skottland (Maria Stuart) ble avsatt som dronning. Hun skulle tilbringe de neste 20 årene i forvaring i England, inntil hun ble tiltalt for forræderi og henrettet i 1587. Ifølge anklagen hadde hun stått bak en konspirasjon mot sin kusine, dronning Elisabeth I av England, for selv å overta tronen. Maria Stuarts skjebne er blitt dramatisert en rekke ganger, blant annet av den tyske dikteren Friedrich Schiller («Maria Stuart», 1800) og Bjørnstjerne Bjørnson («Maria Stuart i Skottland», 1863). Mindre kjent er trolig den første filmatiseringen av Marias historie, eller deler av den, produsert av Thomas Edison i 1895. Edisons 18 sekunder lange kortfilm bærer navnet «The Execution of Mary Stuart» og viser nøyaktig det som tittelen lover.

1911: Den amerikanske historikeren Hiram Bingham gjenoppdaget Machu Picchu i Peru, også kjent som «Inkaenes tapte by». De godt bevarte ruinene er det fremste minnesmerket etter inkakulturen. Byen ble trolig anlagt omkring 1440 og består blant annet av et boligområde og et kunstig terrassert jordbruksområde. I tillegg finnes et palass og flere templer. Arkeologer mener å ha holdepunkter for at Machu Picchu ikke var en vanlig by, men en ferieby for inkasamfunnets aristokrati. Byen var bebodd inntil spanjolene erobret Peru i 1532. Eksklusiviteten i Hiram Binghams funn i 1911 er senere blitt sterkt nedtonet, ettersom mye tyder på at en tysk ingeniør besøkte byen i 1860-årene. Det har også dukket opp et kart fra 1874 der byen er inntegnet, 36 år før Binghams «oppdagelse».

1915: Passasjerskipet SS «Eastland» kullseilte ved kai i Chicago. Skipet var chartret av Western Electric til det som skulle være en drømmedag på Chicago River for de ansatte i selskapet. Få minutter etter ombordstigningen begynte «Eastland» å krenge mot kaien. Da hundrevis av passasjer stormet mot motsatt side, tippet skipet den andre veien og kantret. 844 av de drøyt 2500 personene om bord mistet livet. Mange ble knust under tunge møbler, pianoer og annet løsøre som kom i bevegelse inne i salongene da skipet veltet. Forfatteren Jack Woodford var øyenvitne til katastrofen, og skrev senere: «Jeg sto i stum forundring og så på mens et skip på størrelse med en havdamper veltet seg langsomt over på siden, lik en hval som legger seg til å sove.» I 2015 ble det funnet en film som viser scener fra bergingsarbeidet.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse