Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
30 september 2021 02:00
Del på Facebook

1888: Natten til 30. september 1888 huskes som det blodigste kapitlet i sagaen om seriemorderen Jack the Ripper. Hendelsene er gått inn i den såkalte ripperologien som «the double event», fordi morderen slo til to ganger i Londons Whitechapel-distrikt i løpet av samme natt, og med mindre enn en times mellomrom. Ofrene var Elizabeth Stride og Catherine Eddowes, begge prostituerte, og begge blant de fem som man med sikkerhet mener ble myrdet av samme mann. Elizabeth Stride var født på et småbruk ved Göteborg i 1843 og døpt Elisabeth Gustavsdotter. Hun ble første gang registrert som prostituert av göteborgpolitiet i 1865. I 1867 forlot hun Sverige for aldri mer å vende tilbake. Elizabeth Stride ble gravlagt på East London Cemetery 6. oktober 1888, på kirkesognets regning. Graven hennes eksisterer den dag i dag.

1938: Storbritannias statsminister Neville Chamberlain viftet med traktaten han nettopp hadde inngått med Hitler i München, og erklærte at den sikret «fred i vår tid». I avtalen ga Frankrike og Storbritannia grønt lys til at Tyskland annekterte Sudetland fra Tsjekkoslovakia. Til gjengjeld skulle Hitler avstå fra ethvert øvrig krav på landet. Blant dem som ikke lot seg imponere av Chamberlains traktat var Winston Churchill, som under en tale i parlamentet fem dager senere spådde at Nazi-Tyskland ville svelge Tsjekkoslovakia i løpet av få år, for ikke å si måneder. Han tilføyde: «Vi står foran en katastrofe av den høyeste orden.» Churchill fikk rett. Hitler brøt München-avtalen allerede i mars året etter ved å invadere restene av Tsjekkoslovakia. 11 måneder etter Chamberlains forsikring om «fred i vår tid» brøt 2. verdenskrig ut.

1982: Situasjonskomedien «Cheers» hadde premiere på NBC. Historien om den kvinnekjære bareieren Sam Malone og hans medarbeidere og stamgjester ved baren Cheers i Boston skulle holde publikum i ånde gjennom 11 sesonger og 275 episoder. Serien vant fem Emmy-priser for den første sesongen alene. Den førte også til et gjennombrudd for flere av skuespillerne, ikke minst Ted Danson, Woody Harrelson og Kelsey «Frasier» Grammer, som senere fikk sin egen spin-off-serie med «Frasier». Siste episode av «Cheers» gikk på lufta i USA 30. mai 1993. Den var den nest mest sette seriefinalen i amerikansk TV-historie, bare slått av «M.A.S.H.»

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse