Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
04 juni 2022 02:00
Del på Facebook

1937: Handlevogner ble første gang tatt i bruk i Oklahoma. Forretningsmannen Sylvan Goldman hadde merket seg at småbarnsmødre ofte gjorde små innkjøp i supermarkedene hans, ettersom de hadde vanskelig for å bære varer med barn på armen. En kveld kom Goldman på ideen om å sette hjul på en klappstol av tre og montere en kurv på setet. Han ga en mekaniker i oppgave å lage en utgave i metall med kurv av ståltråd. Vognene slo ikke an blant kundene i begynnelsen. Menn syntes de var for feminine, kvinner syntes de minte for mye om barnevogner. Først etter at Goldman leide inn modeller av begge kjønn til å trille vognene omkring i butikkene, ble nyvinningen en suksess. I 1946 konstruerte oppfinneren Orla Watson en vogn med svingbar bakvegg. Dermed kunne handlevognene tres inn i hverandre når de sto parkert.

1984: Bruce Springsteens album «Born in the U.S.A.» kom ut. Omslaget, som skulle bli et av 80-tallets mest ikoniske, var fotografert av Annie Leibovitz og viste Springsteens jeansrumpe foran det amerikanske flagget. Da bildet i visse kretser ble tolket dit hen at Springsteen urinerte på flagget, måtte Springsteen rykke ut med en erklæring om at et slikt budskap overhodet ikke var tilsiktet fra hans side. «Vi tok en mengde forskjellige bilder,» forklarte Springsteen i et intervju med Rolling Stone. «Siden bildet av rumpa mi så bedre ut enn bildet av fjeset mitt, var det dét som endte på coveret.» «Born in the U.S.A.» var Springsteens sjuende studioalbum og skulle vise seg å få en eventyrlig kommersiell suksess. Plata er solgt i mer enn 30 millioner eksemplarer verden over.

1989: Den kinesiske hæren stormet Den himmelske freds plass i Beijing, etter at studenter og arbeidere hadde samlet seg på plassen til en regimekritisk demonstrasjon. Anslagene over drepte demonstranter under aksjonen varierer fra 241 til så mange som 5000. Ifølge Wikipedia omkom de fleste ikke på selve plassen, men i gatene omkring, da de forsøkte å hindre de fremrykkende avdelingene fra Folkets Frigjøringshær. TV-bildene av en mann i hvit skjorte som stanset en av stridsvognene gikk verden rundt, og er blitt stående som selve sinnbildet på hendelsen. Det kinesiske propagandaapparatet fremholdt de samme bildene som et eksempel på hærens forbilledlige humanitet.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse