Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
07 juli 2022 02:00
Del på Facebook

1930: Forfatteren og legen Arthur Conan Doyle døde i sitt hjem i East Sussex, 71 år gammel. Conan Doyle var født i Edinburgh og tok fatt på sine medisinstudier ved byens universitet i 1876. Hans lærer her var kirurgen Joseph Bell, som ved flere anledninger hadde bistått politiet i kriminalsaker. Den observante og klartenkte kirurgen kom til å bli den viktigste inspirasjonen til Sherlock Holmes-skikkelsen. Conan Doyle skrev den første fortellingen om detektiven i 1886, og i et brev til sin gamle lærer seks år senere erkjente han fullt ut at Bell hadde stått modell til figuren. Sherlock Holmes er trolig den mest kjente detektivskikkelsen i historien. Conan Doyle skrev til sammen fire romaner og 56 noveller om ham, den siste i 1927.

1974: Vest-Tyskland og Nederland møttes til VM-finale i fotball på Olympiastadion i München. Finalen ble et oppgjør mellom to av verdens beste fotballspillere gjennom alle tider, nederlenderen Johan Cruyff og tyskeren Franz Beckenbauer. De to var også kapteiner på sine respektive lag. Allerede etter ett minutts spill skrev den britiske dommer Jack Taylor historie ved å gi Nederland det første straffesparket som noensinne var blitt idømt i en VM-finale. I den øredøvende stillheten som oppsto på stadion gikk Beckenbauer bort til dommeren og sa tørt: «Taylor, du er en engelskmann.» Johan Neeskens ekspederte straffen i mål for Nederland. I det 26. minutt blåste engelskmannen straffe på ny, denne gang til Vest-Tyskland. Tyskerne vant til slutt 2–1.

2007: Den sveitsiske organisasjonen New 7 Wonders la fram et forslag til revidert liste over verdens sju underverker. De opprinnelige underverkene ble utropt i Hellas omkring år 140 f.v.t. og omfattet Babylons hengende hager, Kolossen på Rhodos, Zevs-statuen i Olympia, Mausoleet i Halikarnassos, Artemistempelet i Efesos, Fyrtårnet på Faros og Keopspyramiden i Egypt. Av disse er det bare sistnevnte som fortsatt eksisterer. De sju som utgjorde den nye listen var Den kinesiske mur, Kristusstatuen i Rio de Janeiro, oldtidsbyen Petra i Jordan, inkabyen Machu Picchu i Peru, maya- og toltekerbyen Chichen Itza i Mexico, Taj Mahal i India og Colosseum i Roma. Blant kandidatene som ikke nådde opp var Eiffeltårnet i Paris, Angkor Vat i Kambodsja, Akropolis i Aten, Frihetsgudinnen i New York og Moai (steinhodene) på Påskeøya.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse