Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
08 juli 2022 02:00
Del på Facebook

1709: Karl XIIs svenske armé led et knusende nederlag mot tsar Peter den stores hær i slaget ved Poltava i Ukraina. Slaget var en del av Den store nordiske krig, som hadde rast siden århundreskiftet. Kong Karl var blitt såret kort før slaget og måtte overlate kommandoen over styrkene til to generaler, mens han selv bivånet kampene fra en båre. Fra båren ble han vitne til det som er blitt kalt den største katastrofen i svensk militærhistorie. Store deler av den svenske hovedstyrken ble regelrett utslettet, og kongen måtte flykte med restene av hæren. Slaget ved Poltava markerer begynnelsen til Russlands tid som stormakt i Europa – og begynnelsen til slutten for Sveriges. Den svenske historikeren Peter Englund har skildret det blodige slaget time for time i boka «Poltava – beretningen om en hærs undergang» (1988).

1885: Den tyske moteskaperen Hugo Boss ble født i Metzingen. Boss grunnla en klesfabrikk i hjembyen i 1924, der han spesialiserte seg på produksjon av arbeidsklær og uniformer. I 1928 halte han i land en stor kontrakt på levering av brune skjorter til SA, nazipartiets paramilitære avdeling. I tiåret som fulgte, svingte Boss-fabrikken seg opp på produksjon av bl.a. svarte SS-uniformer og uniformer til tysk jernbane og postvesen. Produksjonen foregikk delvis ved hjelp av slavearbeidere. Hugo Boss ble dømt til å betale store bøter etter krigen og døde i 1948 med merkelappen «Hitlers skredder». Likevel overlevde livsverket hans. Under ledelse av hans svigersønn begynte Boss-fabrikken å lage herredresser i 1950-årene. Motehuset Hugo Boss har i dag mer enn 1100 butikker over hele verden.

1940: «Kongens nei» ble kringkastet i en radiotale fra London. I talen avslo kong Haakon anmodningen fra medlemmer av Stortingets presidentskap om å abdisere. Kongens begrunnelse var at anmodningen fra presidentskapet kom som følge av tysk maktbruk, og at Stortinget med Elverumsfullmakten av 9. april hadde gitt regjeringen sin enstemmige tillit. Betegnelsen «Kongens nei» viser også til kong Haakons tale til regjeringen i Nybergsund 10. april, der han erklærer at han foretrekker å abdisere fremfor å etterkomme tyskernes krav om å utnevne en ny regjering med Vidkun Quisling som statsminister. Ifølge referatet av Nybergsundtalen, slik det ble gjengitt i Verdens Gang 28. mai 1946, uttaler ikke kong Haakon ordet «nei» i erklæringen. Derimot sier han ordet «ikke» åtte ganger.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse