Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
17 august 2022 02:00
Del på Facebook

1896: 44 år gamle Bridget Driscoll ble påkjørt og drept av en bil, som den første fotgjengeren i historien. Ulykken skjedde da Driscoll skulle krysse en gate i London. Kvinnen ble drept momentant da hun ble truffet av en bil midt i gaten. Ifølge et øyevitne stivnet hun av skrekk da hun så bilen komme mot henne, og forsøkte i siste øyeblikk å verge seg med paraplyen. Ulykkesbilen gikk trolig ikke fortere enn 7 km/t da den traff Bridget Driscoll. Det fatale utfallet skyldtes at bilens ene hjul kjørte over kvinnens hode. Det første mennesket i verden til å bli drept av et motorkjøretøy var etter alt å dømme den irske naturforskeren Mary Ward, som ble drept under en kjøretur med en dampdrevet motorvogn i 1869. Ward falt ut av vognen i fart og havnet under hjulene. I 2018 ble amerikanske Elaine Herzberg den første til å bli drept av en selvkjørende bil, et testkjøretøy fra Uber.

1903: Maleren Hans Gude døde i Berlin, 78 år gammel. Gude hadde utdannet seg til landskapsmaler ved kunstakademiet i Düsseldorf, og med sine storslagne naturskildringer ble han et sentralt navn i den norske nasjonalromantikken. Som et av hovedverkene hans regnes «Høyfjell» fra 1857. Hans mye omtalte arbeidsfellesskap med Adolph Tidemand (der Gude malte landskapet, mens Tidemand tok seg av figurene) frembrakte blant annet det nasjonalromantiske hovedverket «Brudeferden i Hardanger», malt i 1848. Hans Gude hadde nylig gått av som professor ved kunstakademiet i Berlin da han døde. Maleren var den første som ble gravlagt i æreslunden på Vår Frelsers gravlund i Kristiania.

1998: President Bill Clinton innrømmet under en høring å ha stått i et «upassende fysisk forhold» til den 27 år yngre Monica Lewinski, som i det aktuelle tidsrommet hadde arbeidet som praktikant i Det hvite hus. I en TV-overført tale samme kveld erkjente han også å ha «villedet» sine omgivelser om de faktiske forhold. Snaut åtte måneder tidligere hadde Clinton avgitt sin berømte erklæring om at «I did not have sex with that woman, miss Lewinski.» Han hadde videre understreket at det «ikke eksisterer noe seksuelt forhold» mellom ham og Lewinski. Denne siste uttalelsen sto han fremdeles fast ved i august, med henvisning til at han hadde uttalt seg i presens, og dermed ikke utelukket at det kunne ha eksistert et seksuelt forhold på et tidligere tidspunkt. Lewinski-affæren er blitt tatt til inntekt for teorien om «The second term curse», som går ut på at amerikanske presidenter har en tendens til å rammes av skandaler og kriser i sin andre periode.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse