Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
25 desember 2022 02:00
Del på Facebook

1066: Vilhelm I av England, bedre kjent som Vilhelm Erobreren, ble kronet i Westminster Abbey. Normanneren Vilhelm hadde vunnet kongemakten etter å ha slått angelsakseren Harald Godwinson i slaget ved Hastings. Han ble den første av normannisk avstamning til å inntas Englands trone. Som et ledd i konsolideringen av makten, ga han ordre til byggingen av en mengde borger og festningsverker, blant dem Tower of London. Vilhelm satt ved makten til sin død i 1087.

1758: Den tyske astronomen Johann Georg Palitzsch observerte Halleys komet. Dermed bekreftet han teorien til sin britiske kollega Edmond Halley om at kometen gikk i bane rundt solen. Halley hadde merket seg at flere tidligere kometobservasjoner var gjort med 76 års mellomrom. Av dette sluttet han at det måtte dreie seg om den samme kometen. Han spådde at den ville dukke opp igjen i 1758, 76 år etter at den sist viste seg. Halley døde i 1742, 85 år gammel. Han fikk derfor ikke oppleve at spådommen hans gikk i oppfyllelse.

1989: Romanias diktator Nicolae Ceaușescu og hans kone Elena ble dømt til døden og henrettet. Paret hadde flyktet fra Bucuresti 2. desember, etter at den rumenske befolkningen hadde gjort opprør mot Ceaușescus diktatoriske kommunistregime. De ble arrestert i byen Târgoviște og skutt etter en summarisk rettssak. Ceaușescu var statssjef i Romania fra 1967. Han vant en viss popularitet i Vesten i 1968, da han fordømte den sovjetiske invasjonen av Tsjekkoslovakia. Hjemme var han beryktet for sin jernharde forfølgelse av dissidenter gjennom det rumenske sikkerhetspolitiet, Securitate. Diktatoren var innehaver av storkorset av St. Olavs Orden, som han var blitt tildelt i 1980. 23. desember 1989, to dager før Ceaușescus død, meldte Aftenposten at ordenen var blitt trukket tilbake.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse