Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
31 juli 2023 02:00
Del på Facebook

1936: Kong Haakon VII åpnet Trollstigvegen i Møre og Romsdal, bedre kjent som Trollstigen. Den 56 kilometer lange veien går i sikksakk opp Isterdalen til Stigøra og forbinder Valldal på Sunnmøre med Åndalsnes og Romsdalen. Trollstigen ble anlagt etter om lag samme trasé som en gammel fotsti som ble kalt Kløvstien. Veien har 9 prosent helling og omfatter elleve hårnålsvinger opp den bratte fjellveggen. De fleste av svingene har navn etter basene på de ulike arbeidslagene som hadde ansvaret for byggingen av hver sving. I 2020 ble 103 år gamle Nikka Myren Grønning den første kvinnen til å få en av svingene oppkalt etter seg («Nikkasvingen»). Grønning arbeidet som kokke under anleggsperioden. Trollstigen er i dag en av Norges mest besøkte turistattraksjoner.

1994: Sergej Bubka satte sin siste og mest seiglivede verdensrekord i stavsprang. Bubka dominerte internasjonalt stavsprang for herrer gjennom et drøyt tiår, først som representant for Sovjetunionen og senere for Ukraina. I løpet av disse årene satte han totalt 35 verdensrekorder; 17 utendørs og 18 innendørs. Den første utendørsrekorden (5.85) satte han i mai 1984. I 1985 ble han førstemann i verden til å svinge seg over seks meter. Sin mest sagnomsuste rekord satte han imidlertid 31. juli 1994 i Sestriere i Italia. Den nye utendørsrekorden på 6.14 skulle bli stående i 26 år og først bli slått av svenske Armand Duplantis (6.15) i Roma i september 2020. Bubka hadde da holdt verdensrekorden i utendørs stavsprang for herrer i 36 sammenhengende år.

2014: Den verste skogbrannen i nyere svensk historie brøt ut i Västmanland. Brannen, som var antent av en gnist fra en skogbruksmaskin, skal bare ha omfattet et område på ca. 30 x 30 meter da de første brannmannskapene kom til stedet ved lunsjtider. Om kvelden brant 60 hektar. 2. august hadde brannen spredd seg til 2000 hektar, 4. august sto 10.000 hektar (100 km²) i brann. 1200 mennesker ble evakuert fra hjemmene sine, og svenske myndigheter klassifiserte brannen som en nasjonal katastrofe. Røyken fra brannene kunne ses og luktes over store deler av Midt-Sverige. Sterk vind og ekstremt tørr skogbunn gjorde slokningsarbeidet vanskelig, og 5. august sto 150 km² i brann. I løpet av den sjuende og åttende branndagen klarte mannskapene omsider å stanse utbredelsen av ilden, og 11. august anså man brannen for å være under kontroll. Slokningsarbeidet ble offisielt avsluttet 11. september. Ett menneske omkom i skogbrannen.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse