Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
01 august 2023 02:00
Del på Facebook

1819: Forfatteren Herman Melville ble født i New York. Hans hovedverk «Moby Dick» (egentlig «Moby-Dick», utgitt 1851) forteller historien om kaptein Ahab og hans monomane jakt på en gåtefull, hvit spermhval som en gang knuste skipet hans og rev av ham det ene beinet. Romanen fikk en lunken mottakelse av samtidens kritikere. Den slo heller ikke an hos leserne, som på det tidspunktet var i ferd med å gå lei av sjøromaner, og dessuten fant Melvilles lange, detaljerte utlegninger om hvalfangst altfor trettende. Melville døde som en glemt forfatter i 1891. Omkring 1. verdenskrig ble bøkene hans gjenoppdaget, og «Moby Dick» regnes i dag som en av de betydeligste romanene i amerikansk litteratur. Historien ble filmatisert av John Huston i 1956, med Gregory Peck i rollen som kaptein Ahab.

1936: Løperen Fritz Schilgen tente OL-ilden på Olympiastadion i Berlin, og satte dermed punktum for historiens første olympiske fakkelstafett. Ideen om en fakkelstafett var unnfanget av Carl Diem, generalsekretær i den tyske olympiske komité, som ønsket en spektakulær oppkjøring til sommerlekene. Stafetten begynte 20. juli i Aten og gikk gjennom Bulgaria, Jugoslavia, Ungarn, Østerrike og Tsjekkoslovakia. Ruten var omhyggelig planlagt av det tyske propagandaministeriet. Tanken var at velviljen for Det tredje rike ville styrkes i landene der stafetten passerte. Ved fakkeltenningen i Berlin erklærte Adolf Hitler: «Den ridderlige kappestrid vekker til live de beste egenskaper i mennesket. Den skaper ikke skiller, men forener utøverne i forståelse og respekt. Den bidrar også til å forene nasjonene i fredens ånd. Derfor må Den olympiske ild aldri dø ut.»

1981: «Ladies and gentlemen: Rock and roll.» Med disse ordene åpnet MTV («Music Television»), verdens første 24-timers musikkanal på fjernsyn. «Et nytt konsept er født,» erklærte TV-vert Mark Goodman i den uformelle introduksjonstalen: «Det beste fra TV kombinert med det beste fra radio.» I begynnelsen besto sendingene utelukkende av musikkvideoer som ble presentert av VJ-er («video jockeys»). Den første videoen som ble vist på kanalen, var «Video Killed the Radio Star» med den britiske synthpop-duoen The Buggles. Deretter fulgte «You Better Run» med Pat Benatar og Rod Stewarts «She Won’t Dance With Me». Stewart var også den artisten som dukket opp flest ganger det første døgnet på MTV, med 11 forskjellige videoer fordelt på 16 visninger.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse