Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
04 august 2023 02:00
Del på Facebook

1821: Louis Vuitton ble født i landsbyen Anchay i det østlige Frankrike. Vuitton kom fra en familie av bønder og håndverkere og hadde en mor som var hattemaker. 13 år gammel rømte han hjemmefra og ga seg ut på en toårs vandring på kryss og tvers av Frankrike. Han nådde Paris som 16-åring og kom i lære hos en velrenommert koffertmaker. Vuitton fikk med tiden et så et så godt ry for sine kofferter og vesker at keiser Napoleon III og keiserinne Eugenie tegnet seg på kundelisten. Han grunnla sin egen bedrift i 1854. Alt i Vuittons egen levetid ble produktene hans så populære at han måtte utstyre dem spesialdesignede mønstre for å unngå piratkopiering. Louis Vuitton er i dag et verdensledende luksusmerke med forretninger over hele kloden. I 2005 åpnet motehuset butikk i Oslo.

1914. Tyske styrker krysset grensen til Belgia klokken 08.00, og det første slaget i 1. verdenskrig begynte. Tyskernes plan om en lynrask invasjon av Frankrike gjennom Belgia var utarbeidet så tidlig som i 1905. Planen var basert på en antakelse om at de nøytrale belgierne ville la den tyske hæren rulle uhindret gjennom landet. Allerede ved byen Liège fikk tyskerne erfare at antakelsen var forhastet. Den tungt befestede byen ytte hard motstand mot angriperne, og slaget om byen pågikk i tolv døgn. De belgiske fortene lot seg først knekke da tyskerne trillet fram sitt nye mirakelvåpen, bombekasteren «Tjukke Bertha». Det siste av de tolv fortene rundt Liège overga seg 16. august. Kampviljen til Belgias tallmessig underlegne hær skal ha forsinket tyskernes fremrykning mot vest med en hel måned.

1944: Anne Frank og hennes familie ble arrestert i sitt skjulested i Prinsengracht 263 i Amsterdam, etter å ha blitt angitt av en ukjent person. Familien ble deportert til Auschwitz. Siden utgivelsen av Anne Franks dagbok i 1947 er det blitt spekulert mye over hvem som anga den jødiske familien til Gestapo. Minst fem navngitte personer er lansert som mulige kandidater. I 2022 hevdet et privat etterforskningsteam å ha funnet belegg for at notaren Arnold van den Bergh, et medlem av Amsterdams jødiske råd, hadde angitt Frank-familien. Teorien ble presentert i boka «The Betrayal of Anne Frank: A Cold Case Investigation», ført i pennen av forfatteren Rosemary Sullivan. Boka utløste heftig debatt i Nederland. Flere forskere rykket ut mot teorien og hevdet at den hvilte på syltynt grunnlag. Kritikken førte til at boka ble trukket fra det nederlandske markedet.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse