Annonse
Annonse
Portrett av Vidkun Quisling. Foto: Riksarkivet
Portrett av Vidkun Quisling. Foto: Riksarkivet

1897: Drosjesjåføren George Smith ble førstemann i historien til å bli pågrepet og dømt for fyllekjøring, etter at han kjørte drosjen sin lukt inn i en murvegg i London. Han erkjente straffskyld og godtok boten på 25 shilling. Politiet hadde bare arrestantens medgjørlighet å takke for at han kunne dømmes, for på det tidspunktet fantes ingen sikker vitenskapelig metode for å estimere mengden av alkohol i en persons blod. Den senere så velkjente «ballongen» ble ikke introdusert før i 1931. I biltrafikkens barndom var det heller ingen lov mot å kjøre i beruset tilstand. New York ble den første amerikanske staten til å forby fyllekjøring i 1910. Den såkalte promillegrensen i Norge var lenge 0,5, men fra 1. januar 2001 ble den senket til 0,2.

1945: Eidsivating lagmannsrett dømte Vidkun Quisling til døden for forbrytelser mot den militære og borgerlige straffelov. Blant forholdene som dommen la særlig vekt på var Quislings samarbeid med tyskerne om overfallet på Norge, statskuppet 9. april 1940, vervingen av nordmenn til tysk krigsinnsats, medvirkning til deportasjon av norske jøder, og medansvar for henrettelsene av landsmenn. Retten tok praktisk talt alle aktoratets påstander til følge. Quisling selv lyttet ubevegelig til forkynnelsen av domsslutningen, og til lagmann Erik Solems timelange høytlesning av dommen. Han erklærte på stedet at han ønsket saken prøvd for Høyesterett. Deretter ble han ført tilbake til sin celle i tårnet på Akershus festning. Høyesterett stadfestet dødsdommen 13. oktober, og natten til 24. oktober ble Vidkun Quisling henrettet ved skyting.

2003: Sveriges utenriksminister Anna Lindh ble knivstukket av en overfallsmann i varehuset NK i Stockholm sentrum. Hun døde av skadene på Karolinska sjukhuset den påfølgende natt. Lindh hadde gått til varehuset sammen med en venninne etter arbeidsdagens slutt i utenriksdepartementet. Hun hadde på det tidspunktet ingen livvakt, ettersom det svenske sikkerhetspolitiet ikke vurderte hennes person som truet. To uker senere ble den 24-årige svenskserberen Mijailo Mijailović pågrepet og siktet for drapet. Mijailović nektet først for enhver befatning med saken, men tilsto i januar 2004 at det var han som var gjerningsmannen. Han ble dømt til fengsel på livstid i desember samme år.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Webkamera Kristiansund

Våre utvalgte