Annonse
Annonse
World Trade Center i New York slik det var før 11. september 2001. Foto: Carol M. Highsmith [Public domain], via Wikimedia Commons
World Trade Center i New York slik det var før 11. september 2001. Foto: Carol M. Highsmith [Public domain], via Wikimedia Commons

2001: Et kapret passasjerfly med 92 personer om bord krasjet inn i det nordlige tårnet i World Trade Center i New York klokken 08.46 (norsk tid 14.46). 17 minutter senere traff et annet passasjerfly det sørlige tårnet. Klokken 09.37 styrtet et tredje fly inn i forsvarsdepartementets hovedkvarter Pentagon i Virginia. Et fjerde fly traff bakken utenfor småbyen Shanksville i Pennsylvania kl. 10.03, trolig etter at passasjerene hadde satt seg til motverge mot kaprerne. Det antas at flyet enten skulle styrtes i Det hvite hus eller i kongressbygningen på Capitol Hill. Til sammen 2996 mennesker omkom i angrepene. 2606 av dem mistet livet i og omkring World Trade Center. al-Qaidas anslag mot USA 11. september var det dødeligste terrorangrepet på amerikansk jord gjennom alle tider.

1941: Grunnsteinen til Pentagon, det amerikanske forsvarsdepartementets hovedkvarter, ble lagt ned i Arlington i Virginia. Bygningen var tegnet av den norskættede arkitekten George Bergstrom, og fikk navn etter sin femkantede form. Med ca. 600.000 kvadratmeters gulvplass skal Pentagon være den største kontorbygningen i verden. Ifølge Wikipedia arbeider 26.000 mennesker i bygningen, hvorav 23.000 er militært personell. Etter japanernes angrep på Pearl Harbor i desember 1941 ble bygningsarbeidene framskyndet. Et av effektiviseringstiltakene gikk ut på å fullføre én fløy av gangen, slik at kontoristene kunne flytte inn i bygningen etter hvert som nye fløyer sto ferdige. På dagen 60 år etter nedleggelsen av grunnsteinen styrtet terrorister fra al-Qaida et passasjerfly inn i bygningens vestside. 125 mennesker omkom i bygningen, samt alle de 65 som var om bord i flyet.

1792: Seks menn brøt seg inn i det kongelige skattkammeret i Paris og stjal de franske kronjuvelene. Blant de stjålne sakene var «Le bleu de France», en sagnomsust, blå diamant som kong Ludvig XIV hadde kjøpt i 1668. Den 67 karats diamanten skulle stamme fra India og være den største i sitt slag i verden. Deler av de franske kronjuvelene kom senere til rette, men den blå diamanten syntes lenge å være forsvunnet fra jordens overflate. I 1812 ble en diamanthandler i London observert med en lignende stein i sin besittelse. 18 år senere kjøpte en britisk bankier ved navn Hope en 45 karats diamant på auksjon, og steinen fikk navnet Hope-diamanten. Mange eksperter mener at Hope-diamanten er identisk med den forsvunne «Le bleu de France», men i omslipt og forminsket skikkelse. Diamanten eies i dag av Smithsonian Institution i Washington D.C.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Webkamera Kristiansund

Våre utvalgte