Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
03 februar 2020 02:00
Del på Facebook
Belle Starr. Foto: Wikimedia Commons
Belle Starr. Foto: Wikimedia Commons

1889: Westernlegenden og bandittdronningen Belle Starr ble skutt og drept i Oklahoma. Starr skal ha vært involvert i flere bank- og togrøverier før hun ble leder for en bande som drev med organiserte hestetyverier. En kioskroman fra 1889, der hun ble fremstilt som en «kvinnelig Jesse James», bidro sterkt til hennes berømmelse. Omstendighetene rundt Starrs død er uklare, men en teori går ut på at hun ble skutt av en forsmådd elsker. Etter sin død har Belle Starr levd et fargerikt liv i populærkulturen. Hun har dukket opp i en mengde TV- og spillefilmer, som «Belle Starr» (1941) og «Montana Belle» (1952), der hun portretteres av henholdsvis Gene Tierney og Jane Russell. Woody Guthrie hyllet bandittdronningen med en egen sang.

1916: Et møte i Canadas nasjonalforsamling fikk en brå slutt da det brøt ut brann i parlamentsbygningen i Ottawa. Brannalarmen gikk ved 20.30-tiden, mens Underhuset var samlet til kveldssesjon. Møtet måtte avbrytes og de folkevalgte styrte på dør mens trepanelet mange steder i bygningen sto i lys lue. Noen av representantene dannet lenke for å redde møbler og malerier fra flammene, men snart måtte også de trekke seg tilbake. Morgenen etter var det meste av hovedbygningen fullstendig utbrent, inkludert det mektige Victoria Tower, der tårnklokken hadde fortsatt å slå hver time helt til den styrtet ned i flammehavet. Til sammen sju mennesker mistet livet i brannen. Blant dødsofrene var noen kvinner som hadde sittet på galleriet i parlamentssalen under møtet, og som i stedet for å evakuere hadde satt kursen for garderoben for å løse ut kåpene sine.

1972: De 11. olympiske vinterlekene ble åpnet i Sapporo, som de første i historien til å gå av stabelen i et asiatisk land. Den norske troppen tok tolv medaljer under lekene i Japan, hvorav to gull: Magnar Solberg i 20 km skiskyting og Pål Tyldum i 50 km langrenn. Mange av øvelsene foregikk midt på natten norsk tid, og de fleste nordmenn sov dypt da femmilsvinner Tyldum gikk i mål. Først utpå morgenkvisten sendte NRK opptak av gulløpet i radio og TV. Ifølge Wikipedia skulle Sapporo opprinnelig være vertskap for vinter-OL i 1940, men etter angrepet på Kina i 1937 måtte Japan si fra seg lekene. Utbruddet av 2. verdenskrig førte til at 1940-OL til sist ble avlyst.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse