Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Hogne Hongset, vindkraftmotstander
Kommentar
24 mai 2021 13:28
Del på Facebook
Fra vindkraftutbyggingen på Øyfjellet. Foto: Trond Erik Vollen
Fra vindkraftutbyggingen på Øyfjellet. Foto: Trond Erik Vollen
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Tirsdag 25. mai skal Stortinget stemme over om utbyggeren skal få utsatt frist for oppstart av vindkraftverket Øyfjellet. NVE har innvilget 9 måneder utsettelse, til 30. september 2022.

Men NVEs vedtak er påklaget, og klagen ligger i OED til avgjørelse. Saken Stortinget skal votere over, er om regjeringen skal instrueres til å omgjøre NVEs beslutning. (Øyfjellet vindkraftverk vil rasere over 40 km2 fjellnatur ved Mosjøen, og gjør også videre reindrift i området umulig.)

Hvis søknaden om utsettelse med oppstart er reell, og hvis Stortinget pålegger regjeringen å gjøre om NVEs beslutning, har Øyfjellet Wind AS og investoren, tyske Equila Capital, pløyd ned et stort og ukjent antall millioner kroner på egen regning og risiko. Så her er det snakk om aktører med høy risikovilje. Hvis det da ikke er gitt noen «garantier» underhånd om at «dette ordner seg».

Stortinget vedtok nemlig enstemmig 19. juni 2020 at regjeringen ikke skulle gi forlenget frist for oppstart av nye vindkraftverk, ut over 31.12.2021. Øyfjellet Wind søkte 13. juli 2020 om utsatt frist. NVE satt på saken i godt 7 måneder, til 16. februar 2021, og innvilget så forlenget frist. Begrunnelsen var det arbeidet som var gjort i de syv månedene NVE satt på søknaden! Nå, over 10 måneder etter at søknaden ble fremmet, er altså klagesaken fortsatt ikke avgjort i OED.

Tirsdag 25. mai vil bli en merkedag i vindkrafthistorien, negativ eller positiv. For nå får vi se hvilke partier på Stortinget som vil sette makt bak vedtaket fra 19.6.2020.

Innstillingen i saken fra Energi-og miljøkomiteen kom 18. mai. Den lover ikke godt. Rødt kan se ut til å bli stående alene med forslaget om å instruere regjeringen. De 8 partiene som har signalisert at de vil stemme imot forslaget, er de samme 8 partiene som i 2011 vedtok elsertifikatloven. Det er loven som pålegger husholdningene å betale inn 20-40 milliarder kroner (over strømregningen) til subsidiene som vindkraften nyter godt av. Det tilsvarer 8-16 000 kr pr husstand. Uten disse «grønne» sertifikatpengene ville vi ikke hatt noen vindkraftboom i Norge. Og heller ingen vindbaroner med millioner i skatteparadiser!

Så kan vi håpe på at pinsen har gitt rom for ettertanke hos noen av partiene. Det var i pinsen for nokså mange år siden at apostlene fikk besøk av den hellige ånd, og ble i stand til å «tale i tunger». Det kan bli spennende å se hvilke partier, og politikere, som skal «tungetale» seg vekk fra høye og mørker uttalelser om å stoppe videre nedbygging av urørt natur med vindkraft, blant annet i vedtaket om å nekte fristforlengelse 19. juni 2020! I beste fall kommer noen på fjellregel nr 8: «Vend i tide. Det er ingen skam å snu».

For velgere med sterkt engasjement i vindkraftsaker, kan partienes stemmegiving i Øyfjell-saken 25. mai bli en brukbar veileder for hvilken stemmeseddel som skal plukkes i avlukket 13. september.

Om forfatter

Hogne Hongset (født 6. juni 1940 på Vega) er en norsk forfatter, organisasjonsmann og fagforeningsmann. Hongset har skrevet en dokumentarbok om naturgass og utbyggingen av Ormen Lange-feltet. Han har også skrevet flere kriminalromaner innen temaet olje og energi.

Han har arbeidet mange år i oljebransjen, blant annet ti år som informasjonssjef i Statoil. Før han gikk av med pensjon arbeidet han i ti år med næringspolitikk som spesialrådgiver i LO-forbundet Industri Energi.

Hongset var i perioden 2013–2014 redaktør for det industrifokuserte magasinet På Spissen, som ble utgitt av Industri Energi.

Les mer:  Wikipedia

Hogne Hongset. Foto: PrivatHogne Hongset. Foto: Privat

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 45 minutter siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Terje Sundsbø 52 minutter siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDu skjønner åpenbart ikke hva du selv skriver. Du har helt rett i at Møreaksen er strekningen Ålesund-Molde. På samme ...
Geir Ole Sætremyr 21 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje Sundsbø""Mener du at motstanden mot Møreaksen skyldes at Stortinget ikke følger opp prosjektene i NTP? Om man kjemper mot bevilgninger ...
Terje Sundsbø 22 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrMotstanden mot Møreaksen spriker i alle retninger. Frp og SV har totalt ulike grunner, og har ingen felles plattform for ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøHusk at inngangen var fergefri E39, oppfatta som ein skulle slippe ferge over Romsdalsjorden, og andre fergestrekningar frå Kristiansand til ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrIngen har betvilt at uten Møreaksen så er fergeavløsning til Otrøya og Gossen et fylkeskommunalt ansvar. Men det ingen av ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse