Samme dag som statsminister Støre avviklet sin pressekonferanse hvor strømkrisen sto sentralt, kom meldingen om at Equinor skal gå fra et gassfyrt kraftverk på Melkøya til at fabrikken skal drives med elektrisitet fra nettet. Det vil støvsuge Nord-Norge for elektrisk kraft i ti-år fremover – og prisen til vanlige forbrukere vil selvsagt stige, mens antall velgere til regjeringspartiene vil synke.
Bare det at meldingen kom samme dag som Støre møtte pressen, viser hvor lite samkjørt man er. Om ikke statsminister var oppdatert om nyheten vedrørende Melkøya, var i alle fall olje- og energiminister Terje Aasland det.
I følge Dagbladet ble denne statsråden nylig innkalt på teppet til Arbeiderpartiets energipolitikere på Stortinget. Temaet på møtet var de ekstremt høye strømprisene og hva regjeringen faktisk gjør for å finne løsninger for vanlige folk og bedrifter.
Vedum i en forferdelig skvis
Finansmininister Trygve Slagsvold Vedum er nå kommet i en forferdelig skvis i og med at Senterpartiet er under sperregrensen i følge de siste meningsmålingene. Han har gått høyt på banen i mange sammenhenger, men i alle sakene har det meste falt til stengrunn. Skuffelsen over Vedum må være enorm både i Senterpartiet og blant velgerne.
To-prissystem for strøm?
Det ryktes at regjeringen nå ser på et toprissystem når det gjelder vannkraft. Det vil si at det blir en lavere pris på strøm innenlands og dyrere strøm på det som sendes ut via kabel. Statsministeren har så langt avvist en slik løsning. Det gjorde han også på pressekonferansen. Først må en slik sak utredes skikkelig i følge Støre – og det kan gjerne ta flere år. Problemet for Støre er at han snart står alene om dette standpunktet sammen da med dem som frykter en slik løsning. Et topåris-system vil selvsagt føre til lavere inntekter for kraftselskapene og for alle selskapene som selger strøm. Dem er det blitt mange av. Mange frykter for sine bonuser.
Nei til kraftutbygging
Noen av oss har tatt opp dette med kraftutbygging i en årrekke. Problemet er at vi ikke er blitt hørt. Vi gremmes fortsatt over nyttårstalen til Jens Stoltenberg da han var statsminister. Da fortalte han til nasjonen «at de store kraftutbyggenes tid er forbi». I ettertid ser vi at dette var en politisk kortslutning. Problemet er at dette har vært grunnholdningen til dem som er satt til å styre kraftpolitikken er i landet i de siste 30 årene.
Nå trenger vi politikere som har evnen til handling. Vi har mye å lære av dem som i sin tid startet vannkraftbyggingen i Norge. De forandret Norge.