Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Per Helge Pedersen, fast skribent
Kronikk
20 desember 2022 13:40
Del på Facebook
Foto: Annika Byrde / NTB
Foto: Annika Byrde / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Arbeiderpartiet fikk i dag en meningsmåling i Vårt Land på 14,6 prosent. Det er ny bunnotering for partiet. Den samme målingen viser at Senterpartiet er under sperregrensen.  Det er lokalvalg i 2023, og fortsetter denne trenden vil veldig mange ordførere fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet bli kastet fra sine verv. 

På dagens pressekonferanse med statsminister Jonas Gahr Støre svarte han at det ikke er krise i partiet. Han må være en av de få mennesker i Norge som ikke ser denne krisen.

Arbeiderpartiet må tilbake til 1906 for å finne et verre resultat. Da fikk partiet 15,9 prosent ved Stortingsvalget.

Katastrofe også lokalt

Nylig kom det meningsmålinger fra Kristiansund som viser at både Arbeiderpartiet og Senterpartiet får en kraftig smell. Av alle er det Fremskrittspartiet som seiler opp.  Men dette synes heller ikke å bekymre Støre. Problemet er at det bekymrer mange sosialdemokrater og andre i dette landet. Det er ikke lenge til neste valg.

Støre hører ikke på vanlige folk, bare eksperter

Støre er en veldig dyktig mann. Men det synes ikke som han evner å høre på vanlige folk. Det synes som om at hele hans politiske plattform hviler på de råd han får fra byråkrater og akademikere i sine departement – og da spesielt fra embetsverket i Finansdepartementet.

Det er lite vilje og evne hos Støre til å rikke på den politikken regjeringen nå fører. Stadig flere ledende tillitsmenn i partiet sier at det nå må foretas kraftfulle tak. Dem hører ikke Støre på.  Det er en avgrunn fra grasrota i partiet til Støre. De andre i partiledelsen synes å være sjakkmatt.

Derfor raser AP nedover

På pressekonferansen i dag fikk statsministeren mange kritiske spørsmål. Hans svar var hele tiden det samme; «Vi gjør dette for å hindre at alt løper løpsk i Norge".  Problemet er at vanlige folk ikke stoler på det Støre sier. Derfor raser partiet på målingene. Partiet kan få et banesår som kanskje aldri blir leget.

Selvsagt kan noe gjøres

Selvsagt kan Norge gjøre noe for å få ned strømprisene for vanlige folk og for bedrifter.  Støre svarer at det ikke er forsvarlig å gjøre drastiske grep før saken er utredet. Man skulle tror at det ville ha vært nok tid til å utrede dette. Men eliten har bestemt seg for at dagens system er det eneste gangbare.

Selvsagt forsterker krigen problemene

Selvsagt påvirker krigen i Ukrania det meste av den prisstigningen vi nå ser. Men man kan ikke legge all skyld på Putin og krigen. Selvsagt har vi handlingsrom i rike Norge. Og selvsagt skal vi hjelpe Ukraina med å forsvare seg. Og selvsagt må alt gjøres for å stanse Putins drømmer.

Produksjon stanses for å selge strøm

Det er et tankekors når store konsern som Hydro og Elkem stanser produksjonen ved noen av sine bedrifter. I stedet for å produsere miljøvennlig  aluminium og silicium som virkelig trengs i denne verden, stanser bedriftene produksjonen. Konsernene tjener mer på å selge strømmen de sparer på markedet. Dette er bedrifter som har lukrative strømavtaler.

Ledende industribedrifter i Tyskland får store subsidier fra den tyske staten på sine strømkjøp. I Norge klamrer regjeringen seg til at de nye fastprisavtalene med strømselskapene skal løse problemene for industrien. Men så langt er prisene i disse avtalene for dårlige – og langt dårligere enn det tyske industribedrifter må betale for strømmen.

Selvforskyldt krise i Europa

Strømkrisen i Europa er på mange måter selvforskyldt. De har stengt ned mange av sine atomkraftverk. De satset alt på å kjøpe russisk gass.  Den strømmen som nå eksporteres fra Norge  til Europa er som et musepiss i havet. De famøse strømkablene til og fra Norge importerer lite kraft. Det eksporteres langt mer – og i tillegg importerer vi enorme strømpriser. Dette har vært en villet politikk både i Høyre og Arbeiderpartiet.  Høyre slipper billig unna., mens Arbeiderpartiet får unngjelde. Og nå betaler vi nordmenn skyhøye priser for feilslått politikk.

Mange nordmenn får problemer

På pressekonferansen forsøkte Støre seg med at det først og fremst er ukrainere som nå står i kø for å få mat og hjelp av hjelpeorganisasjonene i Norge. Det er sannelig mange nordmenn der også. Når selv folk i middelklassen begynner å få problemer, er det tegn på krise i landet.

Dette blir ikke bedre før landets regjeringen erkjenner denne krisen både i sine egne parti og for folk flest. Tviholder Støre på den politikken han nå fører – ja, da er han ferdig i norsk politikk. Problemet er at han drar mange med seg i dragsuget.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 6 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrDu tar feil igjen. I din referanse til tallet 1200 sier SVV: «Etter at ny E39 Ørskogfjellet- Vik er ferdig utbygd ...
Geir Ole Sætremyr 23 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøEg har aldri snakka om 2050. Det er eit virvar i di boble.Prosentrekning kan eg.Kor unison stemninga er når pengene ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrTidligere har du vist til SVV sin Planbeskrivelse E39 Ørskogfjellet-Vik, og henvist til tallet 1200 som reduksjonen i trafikken ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøÅDT på Ørskogfjellet i vurderingsåret 2021 er ca. 4200 iflg. SVV. Av dette er ein andel på 1200 forventa å ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrJeg registrerer at Naturvernforbundet fortsatt mener at siden trafikken på dagens E39 gjennom Skorgedalen blir redusert med 1200 ÅDT i ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse