Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Per Helge Pedersen, fast skribent
Kronikk
11 januar 2023 12:51
Del på Facebook
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Så langt er det folk sør for Dovre som har følt på strømsjokket – og det har de gjort lenge. Men nå får mange i Midt-Norge og Nord-Norge også strømsjokk. De som blir rammet hardest er selvsagt bedrifter og ikke minst de mange hytteeierne. De får nemlig ikke strømstøtte.

Mange tusen i ekstra regning

For min del fikk jeg nylig regning fra Neas for hytta ved Karihavet på Nordmøre. Snittprisen på den siste regninga var på kroner 2,32 pr. kWt. Det betyr mange tusen kroner å betale. For mange pensjonister med egen hytte vil selvsagt strømregningene denne måned svi ekstra mye.

Annonse
Annonse

Problemet er at i de aller fleste hytter med innlagt vann så må det være varme i hytta. Viss ikke er faren for frost og vannlekkasjer stor. Og får man en lekkasje kan det fort bli enorme skader. Det betyr også mye plunder og heft.

Alle politikere har et ansvar

I går kveld var det en debatt om strømsituasjonen i Debatten på NRK. Jeg tviler på om vanlige folk ble noe klokere av den debatten. Det prates mye. I dag var statsministeren i Stortinget. Jeg ble ikke så mye klokere av de svarene han kom med heller. Men det som forundrer er hardkjøret fra Høyre som tross alt har sittet i regjeringsposisjon i åtte år uten å foreta seg all verden for å sikre strømsituasjonen. Nå hyler de at det går for sent i den nye regjeringen. Selvsagt går det for sent, men jeg tror alle politikerne i Stortinget nå bør gå i seg selv. I stedet for å hakke på hverandre må man bli enig om en kraftfull pakke som løser strømproblemet for alle nordmenn.

Annonse
Annonse

Det må ryddes opp

I dag er det utallige ulike prisavtaler som gjelder for strøm. Mange særdeles kreative strømselskaper har laget ordninger en vanlig mann ikke forstår. Mange blir lurt. Dette må det bli satt en stopper for.

Men uansett er hovedproblemet at den enorme fordelen som nordmenn har hatt når det gjelder billig strøm over natten er blitt borte. Billig strøm var vår konkurransekraft. Men etter at markedet begynte å bestemme prisen står vi igjen som de store taperne.

Mange rødgrønne politikere står frem og krever at regjeringen kommer med nye løsninger. Det samme gjør mange fagforeningstopper og representanter for næringslivet. Men de vinner ikke frem hos de ansvarlige statsråder og hos statsministeren. Politikerne hevder å ha en plan og de gjentar til det kjedsommelige at vi må være tålmodige.

Dagens regjering har opplevd noen miserable meningsmålinger. Mye av dette synes å være knyttet til handlingslammelsen når det gjelder strømpolitikken. Nå har tiden løpt ut for regjeringen. Nå er det tiden for konkret handling. Tiden for prat er over.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir M Punnerud Nylig Nytt ran av bilistene
Helt utrolig. Hva blir det neste som kommer fra galskapsregjeringen? 
Geir Ole Sætremyr 55 minutter siden Skrot fergene
@Terje SundsbøI forutsetningene for Nasjonal transportplan 2018-2029 var det lagt til grunn 4-felts veg på hele strekningen E39 Ålesund-Molde. Prioriteringen i ...
Terje Sundsbø 1 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrHvilket regnestykke til SVV er basert på skiltet hastighet? Kom med rapporten.
Geir Ole Sætremyr 1 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøKom med rapporten frå SINTEF. Men, heile regnestykket til SVV på reisetid er basert på skilta hastighet. 
Terje Sundsbø 2 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDu viser til egne erfaringer, jeg viser til beregninger utført av Sintef. En fartsgrense er ikke minimumshastighet.Et fornuftig utgangspunkt for ...
Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøDette regnestykket må du spesifisere, også energibruken som biler vil bruke på omveien. Ta med i talla også den oppgitte ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse