Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Per Helge Pedersen, fast skribent
Kronikk
10 mars 2023 15:19
Del på Facebook
– Takk og pris fikk vi i sin tid flyplass og vi fikk hovedservicebasen for olje og gass for denne del av kysten. Dette takket være et godt samspill mellom byens politikere/administrasjon og aktive næringslivsfolk, skriver Per Helge Pedersen. Foto: Steinar Melby, NettStudio
– Takk og pris fikk vi i sin tid flyplass og vi fikk hovedservicebasen for olje og gass for denne del av kysten. Dette takket være et godt samspill mellom byens politikere/administrasjon og aktive næringslivsfolk, skriver Per Helge Pedersen. Foto: Steinar Melby, NettStudio
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

All honnør til Kristiansund og Nordmøre Næringsforum (KNN) som har laget en omdømmeundersøkelse om Kristiansund og Nordmøre. Den viste foruroligende dårlige tall når det gjelder omdømmet både til byen og til Nordmøre forøvrig.  Hele 77 prosent av de 600 spurte i alderen 25 til 39 år bosatt utenfor distriktet hadde et dårlig inntrykk av Kristiansund. Tilsvarende tall for Nordmøre var 73 prosent. Dette er grusomme tall – og dette må man selvsagt gjøre noe med. 

Selvforskyldte problemer

Det er selvsagt mange forklaringer på hvorfor byen og Nordmøre kommer så dårlig ut. Men dessverre er årsaken i de fleste tilfeller selvforskyldte. Politikere og kommuneadministrasjoner har dessverre ikke gjort en god nok jobb gjennom en årrekke. De har ikke hatt den kontakten mot våre sentrale myndigheter som f eks. Molde og Romsdal har hatt. Det har gjort at byen og Nordmøre har tapt mange kamper. Den mest alvorlige er selvsagt sykehus-saken. Dessverre har mange ledende politikere i Kristiansund gjennom år interessert seg lite i forhold til distriktskommunene.  Kristiansund var i sin tid det suverene senteret både for Nordmørskommunene, men også for folk i Romsdal og i Trøndelag. Overgangen fra sjø til land ble tung for Kristiansund.

Hva med å bruke nettverk?

Ellers har det forundret meg at beslutningstakerne i Kristiansund ikke i sterkere grad har spilt på lag med alle nordmøringer som sitter eller har sittet i sentrale posisjoner i det norske samfunnet.

I sin tid ble det opprettet et ambassadørkorps med utflyttede, sentrale mennesker som fortsatt hadde et hjerte for Kristiansund og Nordmøre. Men arbeidet rundt dette ambassadørkorpset forvitret. Hvorfor?

Lokalavisens plass

I tillegg har vi lokalavisa Tidens Krav som har dyrket de elendige og negative sakene som med jevne mellomrom dukker opp. Og dessverre har slike saker dukket opp alt for ofte. Men legg for all del ikke all skyld på avisa som gjør og har gjort sin samfunnsplikt. Men hvorfor tar man ikke tak i å rydde opp slik at man unngår alle de skandaløse sakene. Det er selvsagt politikernes ansvar.

Mange sitter igjen med inntrykket av at det er kommunedirektører (tidligere rådmenn) som styrer rundt om på Nordmøre. I alle fall synes det å gjelde i Kristiansund. Slik skal det selvsagt ikke være. En av de siste skandalesaken som TK har brukt mye spalteplass på, er saken rundt utbyggingen av Havparken på Bolgneset. De som kun kjenner denne saken fra det avisen skriver, sitter selvsagt igjen med et inntrykk av at det er «mafiabanditter» som styrer byen.

Det er nordmøringer som kjenner bygg- og anleggsbransjen i Norge ut og inn. Hvorfor ikke konsultere slike folk i en slik stor og viktig utbyggingssak?

Mange har bidratt 

Opp gjennom årene har jeg bidratt til at mange store arrangementer og konferanser er lagt til byen. Det har gitt trafikk på flyplassen på Kvernberget og det har betydd mye for hoteller, restauranter og annet næringsliv. Tilbakemeldingene fra dem som har deltatt på slike arrangement har vært meget positive. De har lovprist besøket. Jeg kjenner også andre «ambassadører» som har bidratt til det samme. Hvorfor brukes ikke slike nettverk bedre?

Mye å være stolt av

Både Kristiansund og Nordmøre har mye å være stolt over. Vi har en åpen, flott og gjestfri befolkning. Vi har attraksjoner så det holder. Et slikt område ute ved kysten har en rik historie, men vi har også enorme muligheter fremover. Dette er på mange måter et fremtidsrike.  Hvordan skal vi få solgt dette inn til de ungdommene som er flyttet ut og som vi gjerne vil ha tilbake. Og hvordan skal vi få solgt dette inn til alle andre som vil satse på Nordmøre.

Mange tilbud

Det er vel få kommuner som er på størrelse med Kristiansund som har så mange tilbud. Se bare på alle idrettsanleggene? Det er vel få kommuner som har så mange anlegg delt på antall innbyggere. Og nå kommer endelig også nytt kulturhus og Campus med opplæringstilbud utover videregående skole. Hadde kommunens politikere kjent sin besøkelsestid burde dette tilbudet vært på plass allerede for 40 år siden. Hadde det skjedd ville Nordmørsbyen stått langt sterkere enn den gjør i dag. Og omdømmet ville ha vært langt bedre.

Vi har løftet sammen før

Takk og pris fikk vi i sin tid flyplass og vi fikk hovedservicebasen for olje og gass for denne del av kysten. Dette takket være et godt samspill mellom byens politikere/administrasjon og aktive næringslivsfolk. Det har betydd utrolig mye. 

Vi har heldigvis fått inn en ny generasjon næringslivsledere som har visjoner. Mange har skapt virksomheter langt utenfor våre egne grenser. Nå gjelder det at politikere og kommuneadministratorer spiller på lag med slike folk. Leser man Tidens Krav har det dessverre vært alt for mange negative oppslag også når det gjelder forholdet mellom kommuner og private virksomheter de siste årene. Mange føler motløshet. 

Skal vi snu trenden – og skal vi skape et bedre omdømme trengs det engasjerte politikere og gode byråkrater som ser mulighetene sammen med sine innbyggere. Mitt håp er at dette kan bidra til å gjenskape et godt omdømme både for byen og kommunene på Nordmøre. Det er byen og Nordmøres fremtid vi snakker om.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøDersom premisset er at E39 skal først og framst legge til rette for fergeavløysing til Otrøya og Gosssen er argumentrekka ...
Terje Sundsbø 3 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrNår du ikke har argumenter til artikkelen, så skriver du om noe helt annet. Les innlegget til Rasmussen en gang ...
Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Brobygging
@Terje SundsbøVeblungnes: Trangt gjennom sentrumBrustuglia: Problem på vinterenVolda sentrum: E39 gjennom sentrum.Rv70: 3 bruer oppgraderast til å takle dagens standard på ...
Geir Ole Sætremyr 4 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
Strekninga Vik til Molde har vore ferdig regulert i 2 år, KS2 er gjennomført og teknisk sett er prosjektet ferdig ...
Terje Sundsbø 14 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
De som ønsker å stoppe Møreaksen, bør ha tenkt gjennom alternativene. Hvordan mener de fylkeskommunen skal finansiere fergefritt til Aukra ...
Terje Sundsbø 14 timer siden Brobygging
@Geir Ole SætremyrSom eksempel på flaskehalser viser du til veier der trafikken går nærmest uhindret og gratis 24 timer i døgnet. Er ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse