Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Per Helge Pedersen, fast spaltist
Kronikk
21 november 2023 14:04
Del på Facebook
Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Det har vært en opphetet debatt om programmet «Hvem elsker Bamsegutt» i NRK. Tore Strømøy har laget en programserie om hvilke vanskeligheter noen av de svakeste stilte menneskene i Norge kan møte i forhold til myndighetene – og da spesielt til NAV-systemet. Rogalendingen Bamsegutt sitter nå strandet på Filippinene med kone og en 14-åriig sønn som er norsk statsborger. Hans store ønske er å få komme hjem til Norge med familien.

Pressefolk til frontangrep

I stedet for å debattere det fundamentale problemet som kan oppstå mellom en klient og systemet, har flere pressefolk gått til frontalangrep på NRK og på Tore Strømøy (Tore på sporet) spesielt. Noen mener at dette er sosialpornografi og at programmet bryter med det som er pressens etiske kjøreregler. Det reageres også voldsomt på at en 32 år gammel sedelighetsdom ikke blir nevnt i programserien.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Sviktet siden barndommen

Rogalendingen Bamsegutt som er 60 år, har ikke hatt noe lett liv. Han har vært samfunnets ansvar i det meste av sitt liv. Alle vanskelighetene han har hatt, preger selvsagt mannen. Man skal kanskje ikke glemme at han har vært sviktet siden barndommen.

Men nå står noen av pressens edle kvinner frem med sin fordømmelse av serien som i følge en av Aftenpostens kommentatorer aldri burde vært sendt. Men hadde ikke serien blitt sendt har man heller ikke avdekket de problemer mange nordmenn møter i forhold til systemet. Dette synes «moralistene» helt å glemme. Nå er serien midlertidig satt på vent inntil man får lagt inn flere opplysninger og gjort de nødvendige korreksjoner.

Annonse
Annonse

Glem ikke pressens rolle

Jeg har vært pressemann i mer enn 50 år. Jeg har aldri brutt pressens etiske regler. Tore på sporet balanserer selvsagt på en knivsegg i dette programmet. Men kanskje var det nødvendig å bruke de virkemidlene NRK har gjort for å avdekke det uføre noen av de svakeste i samfunnet vårt kan komme ut for i forhold til myndighetene. Etter mitt syn har pressen en viktig rolle å spille i slike saker.

Forskjellsbehandling

Opp gjennom årene har vi sett mange saker hvor myndigheten har brukt millioner av kroner for å få nordmenn hjem fra utlandet. I Bamsegutts tilfelle var prislappen 70 000 kroner for å få familien hjem til Norge. Men det å finne en løsning har inntil nå vært umulig. Alle myndighetspersoner skylder på hverandre. Problemet er at det er Stortinget og politikerne som lager regelverket. Men også politikerne toer sine hender. Stortingsrepresentant Mimir Kristjansson prøvde å finne en løsning ved å stille et spørsmål til utenriksministeren i saken. Han ble kalt populist. Noe meningsfylt svar fikk han ikke.

Vanlige folk har forstått

Om dette programmet har såret noen pressefolk, byråkrater, politikere og andre maktmennesker så har den vanlige nordmann forstått hva programmet gikk ut på. Det er startet Spleis som på kort tid samlet inn nærmere fire millioner kroner for å få familien hjem. Nå ble denne spleisen kortvarig stanset, og alle som har gitt penger vil få pengene refundert etter at opplysningene om den gamle sedelighetsdommen ble kjent. Men det synes å være et fåtall som vil ha pengene tilbake.

Dette viser at det fortsatt er hjertevarme hos folk flest. Håpet er at myndighetspersoner også kan vise litt raushet når problemene blir uovervinnelige for enkelte nordmenn. Når det gjelder NAV, må det være en grunnregel at de lager skjema som ikke er til å misforstå. Det er ikke bare Bamsegutt som ikke har forstått konsekvensene hva han svarte på et slikt skjema. Mange har havnet urettmessig i fengsel etter NAV-skandaler.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 5 timer siden Er Møreaksen vegen til valgseier for Høyre?
Helge Orten og Høyre sender partiet ned mot bunnivå ved neste valg.  Godt hjulpet av Torgeir Dahl og Erna Solberg.
Takk for at du deler fra en opprivende episode og du har mer enn 100% rett, helseforetaket har ingen problem ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Når utredninger er systematisk feil
@Terje SundsbøDet er interessant å lese dei forskjellige parti sine kommentarer i Transport- og kommunikasjonskomiteen si behandling av NTP. Det gir eit ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Når utredninger er systematisk feil
@Rolf Erik PedersenDe demokratiske prosessene har i valg på valg gitt flertall for de partier som er for Møreaksen. Derfor er Møreaksen ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Når utredninger er systematisk feil
@Rolf Erik PedersenPengene til Møreaksen bevilges over statsbudsjettet, pengene er øremerket dette prosjektet og er ikke en pott til fri disposisjon for ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Når utredninger er systematisk feil
@Rolf Erik PedersenDu finner linker her: https://ksu.no/artikler/leserinnlegg/123132-otroya-fergefri-baner-vei-for-tautratunnelen-20240206I alle disse meningsmålingene er det et stort flertall som ønsker fergefri kryssing av Romsdalsfjorden. I ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse