Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Bibbi Bøhn, Aure
Kronikk
20 desember 2023 14:39
Del på Facebook
Palestinere losser hvetesekker fra en lastebil til en matvarebutikk og bevoktes av vakt fra Hamas  i Rafah, Gazastripen, tirsdag, 19. desember, 2023. Foto: AP / NTB
Palestinere losser hvetesekker fra en lastebil til en matvarebutikk og bevoktes av vakt fra Hamas  i Rafah, Gazastripen, tirsdag, 19. desember, 2023. Foto: AP / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

For hvem? For krigsprofitørene? Hvem kan i dag synge at jorden er deilig?

Deilig er jorden er en salme som er kjent og utbredt i hele Norden. En dansk forfatter, Bernhard Severin Ingemann, skrev teksten i 1850. Melodiens opprinnelse er ukjent. Første gang utgitt i 1842 i en samling tyske folkesanger.

Annonse
Annonse

I oppveksten sang vi av hjertens lyst og med stjerner i øynene denne vakre julesangen gjennom Julehøytiden. For hvert år utviklet meningen med ordene seg i takt med at vi endret oss.

I dag? Kan vi klare å synge denne sangen i dag? Hvem kan?

Jeg kjenner til russere som syns det er deilig at Putin endelig skal befri Ukraina fra nazistene. Det kan på tv se ut som om Netanyahu syns det er deilig at Vestbredden blir knust.

Palestinske og israelske pårørende opplever stor lykke når de få sine kjære hjem fra fangenskap. Hvilken glede å finne igjen et barn blant ruinene! Friskt vann er for mange det deiligste av alt.

Ingen tvil om at Freyr-sjefen og hans styremedlemmer syns det er deilig med alle millionene de hover inn. Fornybar Norge-sjefen syns antakelig det er deilig å se alle vindturbinene rundt om i vår ellers så vakre natur.

Deilig når det spraker i vedovnen og katten maler i godstolen. Med iskalde minusgrader og stjernespekket himmel utenfor.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Liksom budskapet i julesalmen endret seg for oss opp igjennom årene, slik må vi forstå at mennesker i dag har andre definisjoner på hva som er deilig. Det som oppfattes som deilig for den enkelte, står heller ikke i forhold til hva som må sies om Jorden for øvrig.

Men vi må finne gleder, vi må ha noe å se frem til, vi som har muligheten må glede oss over det positive. Å synke hen i fortvilelsen hjelper ingen.

Å synge at Jorden er deilig, det sitter derimot langt inne, med de bildene vi har på netthinnen og i bevisstheten, fra land og mennesker rundt om på vår stakkars Moder jord. Vi har aldri noen sinne vært vinte til så mye galskap, så mye vanvittig lidelse, så mye ondskap fra mennesker med maktbegjær. Hver dag!

Tider skal komme, tider skal henrulle, slekt skal følge slekters gang. Hva med alle de slektene som nå blir brutalt utryddet! Hvordan skal de kommende tider bli?

Fred over jorden! Menneske fryd deg!

Tenk om vi kunne synge det av full hals og med et realistisk håp om at det ville bli til virkelighet!


Av: Bibbi Bøhn

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse