Annonse
Annonse
Per Helge Pedersen
Kronikk
02 oktober 2019 14:10
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Per Helge Pedersen, fast skribentPer Helge Pedersen, fast skribentBåde Statens vegvesen og Nye Veier mener at veiene kan bygges billigere.

Konstituert vegdirektør Bjørne Grimsrud mener at man kan spare 100 milliarder på 120 veiprosjekter som i dag har en kostnadsramme på 600 milliarder kroner.

Det er alt for store og kostbare veiprosjekter som er foreslått. Noen har vært i drømmenes verden i planleggingen – og det er ikke spart på noe. Mange synes å ha fått sugerør inn i disse prosjektene. Det spares ikke på noe verken når det gjelder kunsterisk utmykking eller på spenstige arkitektoniske løsninger.

Mastadontprosjekter

Spesielt er en del fjordkrysningsprosjekter på Vestlandet blitt noen mastadont-prosjekter som koster skjorta. Mange av disse prosjektene ble lansert for flere år siden. Politikere har slukt alle kalkyler rått og de har selvsagt låst seg fast i prosjekter som Møreaksen – galskapens akse for å nevne et eksempel. Men det er mange flere.

Verden er endret seg mye siden disse prosjektene så dagens lys. Men politikerne som styret AS Norge i dag synes ikke å endre på et komma i sine standpunkter. Noen maktpolitikere synes å ha mistet all kontakt med velgerne sine.

Mer til vedlikehold

Vi får et stadig tøffere klima, og det trengs økte bevilgninger til vedlikehold. Dette innser nå stadig flere i de etatene som styrer med vei og veibygging.

Det å bruke milliarder av kroner på et fjordkrysningsprosjekt i stedet for å bruke midlene på de veiene som allerede ligger der mellom fjordene er selvsagt meningsløst. Og det må selvsagt være mulig å se om en del av fjordkrysningene kan gjøres enklere og billigere. Men dette nekter selvsagt en del av maktpolitikerne å se på.

Men en ting vil jeg advare mot – innsparingen må ikke gjøre at veiene blir mindre sikre. Sikre veier er avgjørende.

Les også hos bygg.no:

Vegvesenet: Kan kutte produksjonskostnader med 100 milliarder

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Kristiansundskalenderen 2022

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Ketil Strand Andersen 13 timer siden – Hvor er logikken i Nav-saken, Geir Inge Lien?
Merkelig at Lien ikke forstår at kamp om flere statlige arbeidsplasser til fylket og vurdering av sammenslåing og plassering av ...
Dette er en kjempeskandale. Tenk å kjøpe inn helikoptre som ikke kan lande på mange av sykehusene som har helikopterplass. ...
Ketil Strand Andersen 1 dager siden Rbnett: Stopp Nav-flyttingen til Kristiansund
Vi kan støtte Molde på dette, men kun dersom Moldenserne greier å bidra til at sykehuset i Kristiansund opprettholdes.
Her er det ingen sammenheng mellom sitatet til Christensen og konklusjonen som Tønnesen trekker. Sammenslåingen var begrunnet med billigere lokaler, ...
Vidar Hölm 1 dager siden Regionspørsmålet arkiveres – endelig!
Ja ser jo de jubler i molde over sine kjære naboer i nord. Nå får de NAV kontoret fra Kristiansund. ...
Vidar Hölm 1 dager siden Bypakken – bompenger til evig tid?
Bruk blinklys i rundkjøringer og lag rundkjøring i Dalekrysset og i Norges mest snodige kryss, Rensvikkrysset ,så er dere i ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte