Annonse
Annonse

Per Helge Pedersen, fast skribentPer Helge Pedersen, fast skribentBåde Statens vegvesen og Nye Veier mener at veiene kan bygges billigere.

Konstituert vegdirektør Bjørne Grimsrud mener at man kan spare 100 milliarder på 120 veiprosjekter som i dag har en kostnadsramme på 600 milliarder kroner.

Det er alt for store og kostbare veiprosjekter som er foreslått. Noen har vært i drømmenes verden i planleggingen – og det er ikke spart på noe. Mange synes å ha fått sugerør inn i disse prosjektene. Det spares ikke på noe verken når det gjelder kunsterisk utmykking eller på spenstige arkitektoniske løsninger.

Mastadontprosjekter

Spesielt er en del fjordkrysningsprosjekter på Vestlandet blitt noen mastadont-prosjekter som koster skjorta. Mange av disse prosjektene ble lansert for flere år siden. Politikere har slukt alle kalkyler rått og de har selvsagt låst seg fast i prosjekter som Møreaksen – galskapens akse for å nevne et eksempel. Men det er mange flere.

Verden er endret seg mye siden disse prosjektene så dagens lys. Men politikerne som styret AS Norge i dag synes ikke å endre på et komma i sine standpunkter. Noen maktpolitikere synes å ha mistet all kontakt med velgerne sine.

Mer til vedlikehold

Vi får et stadig tøffere klima, og det trengs økte bevilgninger til vedlikehold. Dette innser nå stadig flere i de etatene som styrer med vei og veibygging.

Det å bruke milliarder av kroner på et fjordkrysningsprosjekt i stedet for å bruke midlene på de veiene som allerede ligger der mellom fjordene er selvsagt meningsløst. Og det må selvsagt være mulig å se om en del av fjordkrysningene kan gjøres enklere og billigere. Men dette nekter selvsagt en del av maktpolitikerne å se på.

Men en ting vil jeg advare mot – innsparingen må ikke gjøre at veiene blir mindre sikre. Sikre veier er avgjørende.

Les også hos bygg.no:

Vegvesenet: Kan kutte produksjonskostnader med 100 milliarder

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag

Tidligere meningsinnlegg

Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte