Annonse
Annonse


Per Helge Pedersen, fast skribentPer Helge Pedersen, fast skribentJeg har feiret jul i fremmed land mange ganger. Det er litt spesielt og selvsagt litt vemodig. Men når barn flytter ut i den store verden må man følge etter – i alle fall til jul. Det har vært julefeiring i Sør-Afrika, i Hong Kong, i Vietnam for å nevne noen steder. I år ble det London. Og selvsagt er det her britisk jul med feiring 1.juledag.

Julaften  - alminnelig dag

Julaften er omtrent som en vanlig hverdag i Storbritannia. Skjønt Londons gater var pyntet til julefest. Og gatene var fulle av folk selv på Julaften. Litt spesielt er det selvsagt å tenke på at de fleste husene i de travle gatene Oxford Street og Regent Street eies av det norske oljefondet – det vil si av oss nordmenn.

Vi besøkte selvsagt også Trafalger Square som hvert år pyntes til fest med juletre fra Oslo. Årets tre var ikke av de beste og det har fått kritikk. Jeg må vedgå at det ikke var et tre for guder, men vi møtte likevel frem for å kaste litt glans og for å pynte opp foran treet. Neste gang tar jeg kanskje med et nydelig tre fra Aspøya på Nordmøre. Jeg har allerede blinket meg ut ett. Det treet ville britene ha satt stor pris på.

Pasta Julaften

Selvsagt er det litt spesielt å spise pasta på en italiensk restaurant julaften i stedet for å nyte pinnekjøtt som er tradisjon i min familie. Men pinnekjøttet skal nytes til gangs 1. juledag. Det er fraktet fra Angus i Kristiansund til England sammen med kålrabi. Det er ikke første gang jeg eksporterer pinnekjøtt og klippfisk fra Nordmøre ut i den store verden. Mens jeg skriver dette koker det. Lukta spres utover hele London.

Norske gaver

Etter at julemiddagen er servert blir det gaveåpning. Under juletreet i leiligheten til min svigerdatter og min sønn ligger et flott saueskinn som jeg har kjøpt på Lhuset i Straumsnes. Fra Lhuset har vi også med oss masse godsaker som vi skal nyte til kaffen. Norske julenisser er allerede pakket ut. De passer på at alt går som det skal.

Barndommens jul

Når man feirer jul i utlandet kommer det selvsagt mange tanker om barndommens jul. Jeg har mange, sterke og gode minner fra min oppvekst. Nå er mange i min familie borte. Nå er bare minnene tilbake.

Men de fleste er selvsagt oppegående. Min mor nærmer seg 97 år. Dagen skal feires på nyåret. Da kommer vi selvsagt til Kristiansund. Denne gang har hun feiret nok en flott jul hos min nærmeste familie. Takk for at dere tar vel vare på henne.

Jeg er veldig opptatt av tradisjoner. Så til tross for at mange juler er feiret i fremmede land har jeg forsøkt å ta vare på de fleste tradisjonene. På mange måter er det disse tradisjonene som binder oss sammen.

Vi går snart inn i et nytt år – 2020. Vi får håpe at det blir godt år for alle.

Jeg sier God Jul og Godt Nyttår til alle! Ta vare på dere selv og alle de som er rundt dere.

Noen bilder fra jul i London

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte