De frivillige organisasjonene taper over seks milliarder kroner på grunn av virusutbruddet, viser en ny undersøkelse.
To tredjedeler av organisasjonene i undersøkelsen forventer tapte inntekter i år knyttet til koronaviruset.
Forskerne har beregnet at det samlede tapet i sektoren vil bli over seks milliarder kroner, eller rundt 18 prosent av de budsjetterte inntektene i år.
Samtidig rapporterer 38 prosent av organisasjonene at koronaepidemien har gitt dem tilleggsutgifter.
– Resultatene fra undersøkelsen viser at frivillig sektor rammes hardt økonomisk. Dette kan true infrastrukturen for den norske dugnadskulturen, sier forsker Daniel Arnesen.
Størst tap for bolig og økonomi
Innen kategorien kultur og fritid regner 77 prosent av organisasjonene med reduserte eller tapte inntekter på totalt 1,4 milliarder kroner, en nedgang på 18 prosent.
Innen velferd ser 65 prosent av organisasjonene for seg reduserte eller tapte inntekter, mens 68 prosent av samfunnsrettede organisasjoner tror de taper totalt 1 milliard kroner på koronakrisen.
Det største tapet i kroner og øre kommer i kategorien bolig og økonomi, hvor organisasjonene ser for 3,3 milliarder tapte kroner. Vel halvparten av organisasjonene tror de kommer til å tape penger.
64 prosent av organisasjonene innen tro og livssyn tror de kommer til å tape vel 800 millioner kroner på koronakrisen.
Undersøkelsen er gjennomført av Senter for forskning på sivilsamfunn og frivillig sektor, som er et samarbeidsprosjekt mellom Institutt for samfunnsforskning og NORCE Norwegian Research Centre.
341 organisasjoner som Turistforeningen, Norges Naturvernforbund og Frelsesarmeen har svart på undersøkelsen.
Krisehjelp
Regjeringen har lagt fram tiltak for å hjelpe frivillige organisasjoner, og flere stiftelser og sparebanker har gitt ekstra bidrag.
Krisepakken for kultur, idrett og frivillighet kompenserer imidlertid bare tapte billettinntekter, deltakeravgifter og andre inntektstap i forbindelse med avlysninger og utsettelser.
Beregningene i undersøkelsen viser at denne typen tap bare er rundt 20 prosent av tapene i sektoren.
Forskerne har også konkludert med at samfunnspolitiske organisasjoner og velferdsorganisasjoner i stor grad faller utenfor ordningen, fordi deres tap i liten grad er knyttet til avlyste arrangementer.
Flere frivillige organisasjoner har allerede nedskalert sin virksomhet betydelig: 62 prosent sier de har redusert drift, 95 prosent har avlyst eller redusert en eller flere av sine medlemsaktiviteter og 48 prosent har utsatt eller avlyst årsmøte eller generalforsamling.
Peker mot revidert budsjett
Arbeiderpartiets kulturpolitiske talsperson Anette Trettebergstuen etterlyste sist helg et svar på når løsningene kommer, som vil hjelpe frivillige organisasjoner og stiftelser gjennom krisen.
– Foreninger, lag, organisasjoner, stiftelser og ideelle aksjeselskap har ikke fått de tiltakene de trenger for å overleve denne krisen, sa hun til NTB
Trettebergstuen trakk fram Kreftforeningen, Atlanterhavsparken, Kon-Tiki museet, Studentersamfunnet Folken, Månefestivalen og Vinjerock som eksempler.
Kulturminister Abid Raja (V) peker fram mot revidert nasjonalbudsjett, som blir lagt fram 12. mai.
– Vi jobber nå med å gjøre de nødvendige justeringene. Vi håper det vil være klart i forbindelse med revidert budsjett, sa han til NTB.
(©NTB)