Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
29 juli 2020 00:38
Del på Facebook
Facebook-sjef Mark Zuckerberg ber om nye regler for nettgigantene. Foto: AP Photo/Eric Risberg/NTB scanpix.
Facebook-sjef Mark Zuckerberg ber om nye regler for nettgigantene. Foto: AP Photo/Eric Risberg/NTB scanpix.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Facebooks Mark Zuckerberg og Amazons Jeff Bezos vil si de har bygget opp amerikanske suksesshistorier i en høring om hvordan IT-gigantene kan reguleres.

Toppsjefene i Facebook, Amazon, Apple (Tim Cook) og Google (Sundar Pichai) må onsdag møte for justiskomiteen i Kongressen. Der avholdes det høring for å granske hvordan så store IT-selskap kan reguleres.

Facebook-sjef Mark Zuckerberg vil be om et nytt regelverk for nettgigantene. Han sier det er takket være USAs regler som fostrer konkurranse og innovasjon at selskapet er blitt så stort.

Samtidig vil han anerkjenne bekymringer om størrelsen og makten Facebook og andre IT-giganter har, kommer det fram i det skriftlige svaret han har gitt før høringen i Kongressens justiskomité.

– Det er derfor jeg vil be om at myndighetene inntar en mer aktiv rolle og regulerer og oppdaterer reglene for internettet, sier han.

Bezos i forsvarsposisjon

Han mener det ikke bør være IT-gigantene selv som skal vurdere hva som er hatefullt innhold og falske nyheter.

Også Jeff Bezos kaller sitt selskap en amerikansk suksesshistorie, men han åpner for at Amazon skal granskes grundig. Likevel vil han forsvare selskapet sitt til det siste.

– Når du ser deg selv i speilet, vurderer kritikken, men likevel fortsatt mener du gjør det riktige, er det ingen kraft i verden som bør kunne flytte deg, sier Bezos.

Onsdagens høring regnes som banebrytende, og vil stille spørsmål med hvorvidt IT-gigantene misbruker sin makt i markedet. Dagens lovverk som skal forebygge monopolvirksomhet sier at det må bevises maktmisbruk før selskapene kan rammes rettslig.

Konkurranse fra Kina

Zuckerberg viser imidlertid til at IT-gigantene faktisk har mange konkurrenter, flere av dem utenlandske med «veldig andre idealer». Han viser spesifikt til kinesiske selskaper.

– Vi tror på verdier som demokrati, konkurranse og ytringsfrihet. Jeg tror det er viktig at vi opprettholder kjerneverdiene av åpenhet og rettferdighet som har gjort USAs digitale økonomi til en kraft for åpenhet både her og i verden, sier Zuckerberg.

Sundar Pichai, som leder Googles eierselskap Alphabet, viser blant annet til konkurranse fra Amazon, Twitter, Snapchat og WhatsApp.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

@Terje SundsbøTakk det samme til deg og  :)  Jeg ler og masse hver dag :) 
@Anne Mari SandshamnJeg ler masse – bare fortsett å skrive du….
@Terje SundsbøDette er voksen humor det, ikke barnslig slik du ser det :)  Du må aldri bli så voksen at du ...
@Anne Mari SandshamnDu vet at Rasmussen svarer på alle avisinnlegg til han, og flere til. Rasmussen har aldri deltatt i sosiale media ...
@Terje SundsbøHahaha.. Du altså. Jeg er ikke redd for å skrive egen innegg, men hvorfor skal jeg det? Og hvorfor kan ...
Når ingen av avisene har nevnt at KS2-analysen etterlyser bedre utredninger av Romsdalsaksen, så er vel grunnen til det at ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte