fbpx
Annonse
Annonse
Regjeringen strammer inn cruisetrafikken i Norge etter smitteutbruddet på Hurtigruten. Foto: Annika Byrde / NTB scanpix
Regjeringen strammer inn cruisetrafikken i Norge etter smitteutbruddet på Hurtigruten. Foto: Annika Byrde / NTB scanpix

Regjeringen strammer inn cruisetrafikken etter smitteutbruddet på Hurtigruten, som legger seg flate. – Vi har sviktet og gjort feil, sier konsernsjefen.

– Vi strammer midlertidig inn for cruisetrafikken for å stanse koronasmitte. Bakgrunnen er situasjonen på Hurtigruten, sa helseminister Bent Høie (H) på regjeringens pressekonferanse mandag.

36 besetningsmedlemmer og seks passasjerer har foreløpig testet positivt for koronaviruset etter to seilaser med Hurtigrutens skip Roald Amundsen. Det siste tilfellet blant passasjerene ble meldt av Tromsø kommune sent mandag kveld.

Cruisetrafikken strammes inn etter utbrudd på Hurtigruten.

Myndighetene vil hindre skip med flere enn til sammen 100 personer om bord å legge til i norske havner og slippe passasjerer og mannskap i land.

Tar selvkritikk

– Jeg skal være grenseløst ærlig. Vi har sviktet. Vi har gjort feil, og det vi ser nå, er ikke det Hurtigruten skal stå for eller det vi er. På vegne av selskapet beklager jeg dette på det sterkeste, sa konsernsjef i Hurtigruten, Daniel Skjeldam, da han innledet pressekonferansen mandag ettermiddag.

– Den foreløpige gjennomgangen av hendelsen viser flere avvik fra prosedyrene. Det er mitt ansvar som øverste leder, sa han.

Skjeldam sa at de ikke fulgte opp utenlandsk mannskap og karantenereglene på en god nok måte. Det gjelder 16 av personellet på Roald Amundsen som var fra Filippinene.

Tilliten er svekket

Da Skjeldam møtte pressen, hadde helseministeren bare rundt en time i forveien kritisert Hurtigruten.

– Dette er selvfølgelig ikke denne måten jeg forventer at et ansvarlig selskap håndterer en slik situasjon, sa Høie til NRK etter pressekonferansen.

Helseministeren bekreftet på spørsmål fra NTB at tilliten til Hurtigruten er svekket som følge av denne saken.

– Selskapet har vært en stor pådriver for at regjeringen skulle åpne for opp for cruisedrift. Når de nå selv innrømmer at de ikke har fulgt retningslinjene, og dette får så stor negativ konsekvens for de andre aktørene, så er det selvfølgelig synd, sa Høie til NTB.

Høie mener det er for tidlig å si om det er Hurtigruten som har vært for dårlig på å følge opp regelverket eller om det har vært for vanskelig å tolke regelverket.

– Alt tyder på at regelverket ikke har blitt fulgt, men hva som er årsaken til det, må vi komme tilbake til. Vi venter på en redegjørelse fra Hurtigruten til Helsedirektoratet, sier han.

Innstiller ekspedisjonscruise

Høie antydet på pressekonferansen at Hurtigruten med vilje hadde holdt tilbake informasjon om utbruddet, noe Skjeldam avviste. Skjeldam viste til manglende kontroll på informasjonen internt.

– For å oppsummere: Hadde vi fulgt prosedyrene, hadde vi trolig ikke fått smitte om bord. Hadde vi hatt bedre kontroll på informasjonen internt, hadde vi trolig informert gjestene allerede onsdag kveld. Da hadde vi ikke sluppet gjestene i land på fredag, sa Skjeldam.

Hurtigruten har innstilt alle ekspedisjonscruise inntil videre, og de har engasjert DNV GL for å gå gjennom prosedyrer og hvordan de er fulgt.

– Vi har forståelse for at helseministeren er skuffet. Vi er skuffet selv. Det er svikt i rutinene våre og i informasjonsflyten. Vi må gjenopprette tilliten til Bent Høie, vi må gjenopprette tilliten totalt sett. Det skal vi jobbe knallhardt for, sier Hurtigruten-sjef Skjeldam til NTB.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte