Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
14 september 2020 14:32
Del på Facebook
Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) sammen med Johnny Aslaksen, teamsjef, i det norske medisinske teamet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) sammen med Johnny Aslaksen, teamsjef, i det norske medisinske teamet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hellas har bedt om hjelp, og Norge har svart. Mandag reiste et medisinsk kriseteam til Lesvos for å støtte det lokale helsevesenet etter brannen i Moria-leiren.

– Jeg vil bare si tusen hjertelig takk for den jobben dere skal gjøre. Bildene vi har sett, har gjort sterkt inntrykk på mange av oss, og dere vet at dere har befolkningen bak dere, sa barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) da han møtte teamet på Gardermoen mandag.

– Det vil være en krevende runde, og dere kommer sikkert til å møte mange skjebner, la han til.

Også statssekretær Hilde Barstad (H) i Justisdepartementet hadde tatt turen til Gardermoen for å ønske de norske helsearbeiderne lykke til før avreise klokka 14.

Gynekolog og jordmor i teamet

Av teamets 22 medlemmer er 17 helsearbeidere, blant annet en gynekolog, jordmødre og barneleger. De øvrige fem personene jobber med ledelse, logistikk, sikkerhet og kommunikasjon.

Personene i teamet er hentet fra den samme ressursen som ble brukt i Nord-Italia i vår, og som tidligere har vært sendt til Samoa og Kongo.

Leder for teamet er Johnny Aslaksen, som også ledet oppdraget i Italia. Han er til daglig inspektør i Sivilforsvaret Hordaland.

Aslaksen sier til NTB at han tror det mest utfordrende med oppdraget blir omgivelsene.

– Det er ganske urolig og et høyt spenningsnivå. Vi vet ikke hvordan det vil gi muligheter eller begrensninger for oss, sier han til NTB.

Stort smittevernfokus

I helgen har helsepersonellet vært samlet for å forberede seg og for å få nødvendig utrustning før de reiser til Hellas. Oppdraget er ganske annerledes enn det forrige, som var i Italia. Det er ikke helt satt, men det teamet har fått informasjon om, er at de skal begynne å bygge opp helsetilbudet i den nye flyktningleiren.

I helgen trente helsepersonellet mye på smittevern og på å ha på seg smittevernutstyr. Sammenlignet med Bergamo-oppdraget har de gått enda mer inn i sikkerhetsbiten enn sist, ifølge teamleder Aslaksen.

Lege Bernt Askeland sier at koronasituasjonen helt sikkert vil prege dagene på den greske øya, og at teamet vil være iført smittevernutstyr store deler av tiden.

– Vi har diskutert dette og har funnet ut at det er mest optimale er at vi beskytter oss når vi er i pasientkontakt, sier han.

Ved pasienter uten symptomer holder det med munnbind og hansker, men ved symptomer eller mistanke om dråpesmitte skal teammedlemmene ikle seg mer omfattende utstyr.

Fra hele landet

Helsepersonellet i teamet kommer fra sykehus i hele landet – fra Tromsø, Bodø, Trondheim, Bergen og Oslo. Det er Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) med støtte fra Helsedirektoratet som har ansvaret.

Beredskapsdirektør Steinar Olsen i Helsedirektoratet sier at teamet har blitt plukket ut fra hele landet for å unngå at det blir stor belastning for ett sykehus. Helsepersonellet som reiser, har jobbet mange år i helsetjenesten, og mange har vært med på lignende oppdrag tidligere.

– Det var ikke vanskelig å få folk til å stille opp på dette. Vi kunne fylt hele flyplassen med fly, sier Olsen.

På forespørsel fra Hellas

Det norske helsepersonellet blir sendt etter at greske myndigheter 9. september ba om hjelp med medisinsk innsats etter brannen i Moria-leiren på Lesvos.

På spørsmål om dette er den beste måten Norge kan hjelpe Hellas på nå, svarer barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad:

– Det er i hvert fall det Hellas har bedt om bistand med, og jeg vet det også er andre land som vurderer å sende helsehjelp. Vi har et veldig kompetent team, så dette tror jeg kommer til å bety mye for greske myndigheter og ikke minst helsepersonellet på bakken.

Ropstad forteller at regjeringen har prøvd å få en oversikt over hva Norge kan bidra med, og at dersom Hellas varsler at de har behov for mer, så er de villige til å se på det.

Når det gjelder flyktninger og asylsøkere, prioriterer regjeringen å få hentet de varslede 50 asylsøkerne fra Hellas og å få i gang kvoteflyktningsystemet, slik at man igjen kan få hentet kvoteflyktninger, sier Ropstad.

Det er i utgangspunktet planlagt at teamet skal være på Lesvos i to uker, men det kan bli lenger dersom utviklingen tilsier det.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøTallmaterialet viser enkelt og greitt, kaste gode kroner etter dårlige.Du kan også ta med Senterpartiet i denne form for unnamanøver. ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrFor det første: Siden investeringsmidler er den knappe faktoren, må en ta hensyn til både netto samfunnsnytte og investeringskostnadene, dvs. ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøVi kan godt bruke samfunnsnytte pr investert kron, men bare i kombinasjon med samfunnsnytte i kroner. Det er trass alt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrNår investeringsmidler er den knappe faktoren, så må en foreta rangering pr. knapp faktor. Eksempelvis netto samfunnsnytte pr. investert krone. ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøEg veit ikkje kva gjenståande spørsmål du ikkje har fått svar på.Dersom det gjel sparte CO2 utslepp frå ferga til ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøKva er feil I mi analyse?Eg har dokumentert det KS2 rapporten sei om namfunnsnytten er i kroner. KS2 snakkar ikkje ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse