Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
22 september 2020 11:26
Del på Facebook
Smeltende is fra isbreer som kalver ut i Kongsfjorden ved Ny-Ålesund på Svalbard. Illustrasjonsfoto: Are Føli / NTB
Smeltende is fra isbreer som kalver ut i Kongsfjorden ved Ny-Ålesund på Svalbard. Illustrasjonsfoto: Are Føli / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sjøisen i Arktis har i år smeltet til det nest laveste nivået som noen gang er registrert. – Det har vært et vilt år oppe i nord, sier amerikansk forsker.

Både norske og amerikanske forskere har i løpet av den siste uken lagt fram nye tall som viser omfanget av smeltingen.

Dataene er litt forskjellige, men både Nansensenteret i Bergen og amerikanske NSIDC slår fast at 2020 havner på en andreplass. 2012 er det eneste året der sjøisen har hatt mindre utbredelse i årstiden der den er på sitt minste.

Hetebølge og branner

– Det har vært et vilt år oppe i nord, med sjøisen nesten på et rekordlavt nivå, hetebølger i Sibir og massive skogbranner, sier NSIDCs direktør Mark Serreze til nyhetsbyrået AFP.

Utviklingen går i retning av mindre is både til lands og til vanns i Arktis, i takt med den globale oppvarmingen.

– Selv om det ikke ble noen ny absolutt minimumsrekord i år, er det svært bekymringsfullt at isens tilbaketrekning og smelting i Arktis ikke får større oppmerksomhet, sa seniorforsker Lasse H. Pettersson ved Nansensenteret i en uttalelse i forrige uke.

Også han viste til hetebølgen i Sibir, som har bidratt til den kraftige issmeltingen. I år er det spesielt lite is nord for kysten av Sibir og nord for Svalbard.

– Ny spiker i kista

Sjøisen i Arktis minker hvert år i løpet av våren og sommeren, før sjøen begynner å fryse til igjen. Vendepunktet i år kom i forrige uke, og isen er nå i ferd med å utvide seg.

På det minste var is-arealet på 3,74 millioner kvadratkilometer, ifølge National Snow and Ice Data Center (NSIDC). Satellittmålingene av isen strekker seg tilbake til 1979.

– Vi er på vei mot et Nordishav som vil være isfritt deler av året, og dette året er en ny spiker i kista, sier Serreze.

– Trenger politisk handling

Miljøorganisasjonen Greenpeace er til stede ved den såkalte iskanten med et skip for å dokumentere sjøisminimumet og forske på iskantsonen.

– Nordområdene våre er blant stedene hvor klimakrisen er mest synlig, og hvor oppvarmingen går raskest. Vi trenger politisk handling nå for å unngå de verste konsekvensene av klimakrisen framover, enten det er ekstrem issmelting eller massive skogbranner, sier Laura Meller i Greenpeace i en uttalelse.

Når det blir mindre sjøis i Arktis, blir mer sollys absorbert av havet siden vann er mørkere enn is. Dette er en av flere naturlige mekanismer som bidrar til å akselerere den menneskeskapte temperaturøkningen på kloden.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 7 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje Sundsbø""Mener du at motstanden mot Møreaksen skyldes at Stortinget ikke følger opp prosjektene i NTP? Om man kjemper mot bevilgninger ...
Terje Sundsbø 8 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrMotstanden mot Møreaksen spriker i alle retninger. Frp og SV har totalt ulike grunner, og har ingen felles plattform for ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøHusk at inngangen var fergefri E39, oppfatta som ein skulle slippe ferge over Romsdalsjorden, og andre fergestrekningar frå Kristiansand til ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrIngen har betvilt at uten Møreaksen så er fergeavløsning til Otrøya og Gossen et fylkeskommunalt ansvar. Men det ingen av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøKorrekt.Uten Møreaksen vil eventuell frgeavkøysing bli eit fylkeskommunalt ansvar.Og, ein fylkeskommune uten økonomisk ryggrad til å gjennomføre dette etter den ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrNei, hovedargumentet for Møreaksen er ikke fergefritt til Otrøya og Gossen. I dette innlegget fra Rasmussen viser han til at ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse