Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
22 september 2020 17:15
Del på Facebook
Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF), statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) samlet seg tirsdag foran storskjermen i Utenriksdepartementet for å følge med på åpningen av FNs høynivåuke. Koronapandemien har ført til at FN samles digitalt for første gang i organisasjonens 75-årige historie. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF), statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) samlet seg tirsdag foran storskjermen i Utenriksdepartementet for å følge med på åpningen av FNs høynivåuke. Koronapandemien har ført til at FN samles digitalt for første gang i organisasjonens 75-årige historie. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mer sult, færre barn i skolen og flere konflikter rundt om i verden kan komme i kjølvannet av koronapandemien, frykter statsminister Erna Solberg (H).

De dystre framtidsutsiktene står i sentrum når Norge, som påtroppende medlem i Sikkerhetsrådet, deltar på FNs hovedforsamling denne uka.

– Med koronakrisen står FN overfor sin største globale krise noensinne, sa Solberg da hun tirsdag møtte pressen i forkant av åpningen av høynivåuka, sammen med utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF).

For første gang i FNs 75-årige historie går høynivåuka av stabelen digitalt, og verdens ledere glimrer med sitt fravær i New York. Men også på andre måter legger koronapandemien et tungt lokk over verdens forfatning.

– Ikke bare helsekrise

– Det som er viktig, er at den krisen vi står oppe i nå, ikke bare løses som en helsekrise, men som en global krise som krever ganske mye annet, sier Solberg.

Hun peker blant annet på at 500.000 sjøfolk er strandet rundt om i verden, noe som vil ha effekt på skipstrafikken framover. For matforsyninger og internasjonal handel kan konsekvensene bli store, særlig for fattige land.

Solberg viser også til at pilene for FNs bærekraftmål nå peker feil vei. Som leder av pådrivergruppa for bærekraftmålene skal hun lede et av de viktigste møtene denne FN-uka.

– Vi ser at flere er tilbake i absolutt fattigdom. Vi kan oppleve mer sult, konflikt og ustabilitet på grunn av det som skjer, frykter statsministeren.

Vil advare

Tidligere denne måneden advarte FNs nødhjelpskoordinator Mark Lowcock og FNs politiske sjef Rosemary DiCarlo om det samme.

Fra FNs talerstol vil Norge også advare mot å bruke pandemien som unnskyldning for å svekke menneskerettigheter og demokratiet.

– Mange stater bruker pandemien bevisst til å innskrenke menneskerettighetene. Vi ser også at humanitære kriser blir verre og verre i kjølvannet av pandemien, sier Eriksen Søreide.

Som medlem av FNs sikkerhetsråd er en av Norges prioriteringer å styrke menneskerettigheter og internasjonal rettsorden.

– Pandemien har gjort dette til en viktig kampsak, sier utenriksministeren.

Krise for kvinner

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein peker på at koronasituasjonen er særlig mørk for jenter. Blant annet har barneekteskap og tenåringsgraviditeter skutt i været.

– De rapportene vi får nå knyttet til jenters situasjon, er mange ganger verre enn det man trodde på forsommeren. Det er svært bekymringsfullt, sier Ulstein.

Solberg mener koronapandemien er en krise for likestillingen.

– Jenter rammes hardest, både når det gjelder reproduktive rettigheter, skolegang og vold mot kvinner. Utviklingen har tatt et steg tilbake, slår hun fast.

Utdanningskrise

En viktig grunn er at skoler har blitt koronastengt verden over.

– Vi står overfor den største forstyrrelsen av utdanningssystemene i verden i moderne tid. Vi vet at skolegang er helt avgjørende for utvikling, og dette kommer til å gjennomsyre samtalene våre i FN, sier Ulstein.

Han frykter samtidig at koronapandemien vil overskygge andre store helseutfordringer, som meslinger, tuberkulose og ikke minst malaria.

– Det at utdeling av myggnett ikke har blitt gjennomført som planlagt, vil komme til å ta mange flere liv, sier utviklingsministeren.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 10 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøFylkeskommunen har adskillig flere "alvorlige" (som du skriver) problemer enn Møreaksen å ta seg av.  Særinteressene i Møreaksen har splittet ...
Geir Ole Sætremyr 14 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Naturvernforbundet deltok som tilhøyrar på konferansen vel vitande at dette var lobbyverksemd.Vi var der for å plukke opp styringssignal, først ...
Geir Ole Sætremyr 15 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEnten det er Stortinget si samansetning, eller det er meir eller mindre nøytrale meiningsmålingar så er det til sjuande og ...
Terje Sundsbø 20 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse