Annonse
Annonse
Månen på nattehimmelen over Kristiansund. Forskere mener den golde kloden inneholder mer vann enn tidligere antatt. Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Månen på nattehimmelen over Kristiansund. Forskere mener den golde kloden inneholder mer vann enn tidligere antatt. Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO

Det kan være langt mer vann på månen enn tidligere antatt, går det fram av to nye studier som ble publisert mandag.

Fram til rundt et tiår siden ble det antatt at vår nærmeste nabo i verdensrommet var knusktørr. En serie funn av spor av vann i overflaten har siden endret dette bildet.

De to nye studiene om temaet er publisert i tidsskriftet Nature Astronomy.

Forskerne leter etter vann ved å skanne måneoverflaten. Det er imidlertid vanskelig å skille mellom vann og hydroksyl, et molekyl med et hydrogenatom og ett oksygenatom.

Denne gangen har forskerne brukt data fra Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (SOFIA), et teleskop montert i et spesialtilpasset Boeing 747-fly. Dermed har de kunnet granske måneoverflaten på andre bølgelengder enn tidligere.

Den mer følsomme metoden har gjort det mulig å fastslå at det finnes vannmolekyler på månen, ifølge Casey Honniball ved Hawaii Institute of Geophysics and Planetology. Han er en av studiens medforfattere.

Forskerne tror vannet kan være fanget i glassperler eller andre substanser i det svært harde miljøet på måneoverflaten, sier Honniball.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte