Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
03 november 2020 19:58
Del på Facebook
Politi passer på i gatene i Wien etter angrepet i går. Fire personer ble drept, og tre personer er fortsatt i kritisk tilstand. Foto: Matthias Schrader, AP / NTB
Politi passer på i gatene i Wien etter angrepet i går. Fire personer ble drept, og tre personer er fortsatt i kritisk tilstand. Foto: Matthias Schrader, AP / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ekstremistgruppa IS hevder i en melding på sosiale medier at mannen som drepte fire mennesker og såret 22 andre i Wien mandag, handlet på deres vegne.

I uttalelsen fra gruppens propagandakanal Amaq på meldingstjenesten Telegram framlegger IS ingen bevis for påstanden.

Det ble skutt på flere steder i den østerrikske hovedstaden Wien mandag kveld, og minst fire personer ble drept. Tre personer er fortsatt i kritisk tilstand etter angrepet.

Ni minutter

Den antatte gjerningspersonen ble skutt og drept av politiet etter ni minutter. Kujtim Fejzulai er beskrevet som en 20 år gammel IS-sympatisør med bakgrunn fra Nord-Makedonia.

Selv om angrepet var over etter kort tid, ble innbyggere bedt om å holde seg inne på barer, restauranter, kontorer og konsertsteder i timevis i tilfelle andre potensielle gjerningspersoner fortsatt var aktive.

På operascenen ved den ærverdige Wiener Staatsoper fortsatte filharmonien å spille kammermusikk lenge etter forestillingen var over. Musikerne holdt på helt til de rundt tusen besøkende kunne forlate stedet rett før midnatt.

– Intet angrep kan noensinne stoppe musikken i Wien, skrev Barbara Lovett på Twitter. Hun var blant publikum på den uvanlige operakonserten.

Flere pågripelser

Politiet i Østerrike har pågrepet og avhørt til sammen 14 personer tirsdag, men de tror det bare var én angriper. To personer i Sveits er også pågrepet i forbindelse med angrepet.

Den 20 år gamle angriperen hadde både nordmakedonsk og østerriksk statsborgerskap og ble født i Mödling, en liten by rett sør for Wien. Innenriksminister Karl Nehammer sier Fejzulai, som tidligere er dømt til 22 måneder i fengsel for å ha forsøkt å slutte seg til IS, klarte å omgå systemet.

Han var del av et program for avradikalisering, men klarte å lure fagfolk og slapp ut på prøve i desember, ifølge Nehammer.

Knyttet til IS

Politiet tok seg natt til tirsdag inn i den drepte 20-åringens leilighet, der det ble funnet materiale som knytter ham til IS.

– Det er tydelig at angriperen, til tross for alle ytre tegn til å ha blitt integrert i samfunnet, var det stikk motsatte, sier Nehammer.

20-åringen var væpnet med automatgevær, pistol og machete og iført et falskt bombebelte.

Østerrike er i ferd med å innføre strengere koronarestriksjoner, og da angrepet skjedde mandag kveld, var restauranter og barer åpne for siste gang på lenge.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse