Forskere fra Havforskningsinstituttet og Universitetet i Tromsø (UIT) fant i sommer plastsøppel på flere tusen meters dyp i Molloydypet i Framstredet.
Molloydypet ligger mellom Svalbard og Grønland. Forskergruppen skulle opprinnelig finne marint materiale som kan bli til verdifulle medisiner, men fant også flere store plastbiter i et tråldrag på mellom 3.500 og 5.600 meters dyp, skriver Havforskningsinstituttet i en pressemelding.
Overingeniør Robert André Johansen, som var på dekk på forskningsskipet Kronprins Haakon under funnet, lar seg ikke forundre lenger og sier de på tidligere dypvannstokt også blant annet har funnet små plastbiter og rester etter nylontau.
Plasten følger havstrømmene, men det er ikke godt å vite om det er blitt sluppet ut i nærområdet, eller om det har gått over større avstander.
Plasten kan bli liggende på dypet i lang tid ettersom miljøet er stabilt med lite lys, bevegelse og temperaturforandring. Men etter hvert blir plasten nedbrutt til mikroplast og kommer inn i næringskjeden.
(©NTB)