Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
26 november 2020 10:51
Partileder Trygve Slagsvold under en tidligere pressekonferanse. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
Partileder Trygve Slagsvold under en tidligere pressekonferanse. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Senterpartiet vil ha store avgiftskutt og en krisepakke på 30 milliarder kroner. Partiet får hard kritikk for å øke formuesskatten og halvere Norges EØS-bidrag.

Sps alternative statsbudsjett for neste år ble lagt fram på Stortinget torsdag.

Et kjernepunkt i forslaget er redusert skatt for dem som tjener under 750.000 kroner.

I tillegg vil Sp ha avgiftsreduksjoner på totalt 9,1 milliarder kroner, sammenlignet med regjeringens budsjettforslag fra oktober.

– Skatteversting

Totalt sett innebærer Sps forslag at staten skal ta inn knappe tre milliarder mindre i skatter og avgifter enn det regjeringen legger opp til i sitt forslag.

Sp vil hente inn penger ved å øke formuesskatten med totalt 3,6 milliarder. Grepet gjør Sp til en skatteversting, mener Frps kommunalpolitiske talsperson Helge André Njåstad.

– Den mest distriktsfiendtlige skatten vi har, den vil altså Senterpartiet øke, sier han.

Sp mener imidlertid grep som avgiftskutt, bedre avskrivningsregler og lav moms er mer treffsikre for å få opp aktiviteten i bedriftene.

Halverer EØS-bidrag

Sp henter dessuten inn 3,5 milliarder kroner i 2021 på å kutte i Norges EØS-bidrag. Norge har imidlertid en flerårig avtale med EU om å utbetale EØS-midler, og kuttet vekker sterke reaksjoner.

– Det er uansvarlig og urealistisk i et normalår, men direkte farlig når vi står midt i en global helsekrise, sier distriktsminister Linda Hofstad Helleland (H).

Men Sps finanspolitiker Sigbjørn Gjelsvik mener regjeringen med å sette av 6 milliarder til EØS-bidrag neste år legger seg på et urealistisk høyt nivå.

– Man klarer ikke å bruke så mye penger, sier han.

30 millioner til lensmannskontorer

Høyre trekker dessuten fram at Sp bare har satt av 30 millioner kroner til posten «opprette lensmannskontorer og politiposter» i sitt budsjettforslag.

– Først ville de gjenopprette alle lensmannskontor, så ville de gjenopprette en håndfull og nå sier de at kommunene selv skal få søke om å gjenopprette. De har ikke råd til politikken sin, og det viser dette budsjettet, sier justisminister Monica Mæland (H) til NTB.

Gjelsvik viser for sin del til at de 60 lokale kontorene som ble nedlagt i 2016, totalt sett hadde leiekostnader på 10 millioner kroner. Han fremholder også at Sp har satt av penger til flere lokale politifolk og 335 millioner kroner ekstra til politidistriktene.

Flere oljekroner

For å hanskes med koronakrisen vil Sp ha en krisepakke på 32 milliarder kroner. Pengene skal gå til tiltak for aktivitet og omstilling, til å kompensere reiselivet, kulturlivet og maritim sektor og til å sikre bedre ordninger til de som er permittert og mottar dagpenger.

Regjeringspartiene ble nylig enig med Frp om en pakke på 22,1 milliarder kroner.

6,1 milliarder kroner av Sps totale avgiftslettelser kommer i krisepakken. Det omfatter å beholde den lave momssatsen på 6 prosent for reiseliv, transport og kultur ut hele 2021, ikke bare første halvår slik regjeringen legger opp til.

Sp ønsker totalt sett å bruke 29 milliarder flere oljekroner enn regjeringens budsjettforslag, inkludert forslaget til krisepakke. Pengebruken vekker reaksjoner.

– Svaret på alle problemer er ifølge Vedum stat, stat, stat og mer stat. Summen er et næringsliv kun bestående av offentlig subsidierte arbeidsplasser som bare har Norge som marked, sier Helleland.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Kristiansundskalenderen 2022

Siste kommentarer

Hofseth svartmaler situasjonen i vårt eige fylke og klagar på at vegen vert lagt der folk bur, ferdast og arbeider. ...
Terje G. Finnøy 3 timer siden Sunnmøre på rett vei
@Terje SundsbøFakta? Forholder du deg, som "blind" MA tilhenger til fakta, der du repeterende kjører på med MA "propaganda"? Informasjon som ...
Terje G. Finnøy 3 timer siden Sunnmøre på rett vei
Det blir hevdet over 30 års planlegging ifbm. omveien og tunneltraseen Møreaksen, en trase ned mot Tomrefjord fra Ørskogfjeller, under ...
Terje G. Finnøy 3 timer siden Sunnmøre på rett vei
Det blir av enkelte hevdet oppstart av omveien og tunneltraseen Møreaksen (MA) i 2023? Men stemmer virkelig det da? Joda, ...
Terje Sundsbø 15 timer siden Sunnmøre på rett vei
@Terje G. Finnøy Så var det dette med fakta igjen. Det har aldri vært planen å bygge hele Møreaksen fra Breivika i Ålesund ...
Terje G. Finnøy 21 timer siden Sunnmøre på rett vei
At omveien og tunneltraseen MA nå tydelig fremstår som ett stykkevis og delt prosjekt, er på lik linje med det ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte