Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
26 november 2020 10:51
Del på Facebook
Partileder Trygve Slagsvold under en tidligere pressekonferanse. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
Partileder Trygve Slagsvold under en tidligere pressekonferanse. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Senterpartiet vil ha store avgiftskutt og en krisepakke på 30 milliarder kroner. Partiet får hard kritikk for å øke formuesskatten og halvere Norges EØS-bidrag.

Sps alternative statsbudsjett for neste år ble lagt fram på Stortinget torsdag.

Et kjernepunkt i forslaget er redusert skatt for dem som tjener under 750.000 kroner.

I tillegg vil Sp ha avgiftsreduksjoner på totalt 9,1 milliarder kroner, sammenlignet med regjeringens budsjettforslag fra oktober.

– Skatteversting

Totalt sett innebærer Sps forslag at staten skal ta inn knappe tre milliarder mindre i skatter og avgifter enn det regjeringen legger opp til i sitt forslag.

Sp vil hente inn penger ved å øke formuesskatten med totalt 3,6 milliarder. Grepet gjør Sp til en skatteversting, mener Frps kommunalpolitiske talsperson Helge André Njåstad.

– Den mest distriktsfiendtlige skatten vi har, den vil altså Senterpartiet øke, sier han.

Sp mener imidlertid grep som avgiftskutt, bedre avskrivningsregler og lav moms er mer treffsikre for å få opp aktiviteten i bedriftene.

Halverer EØS-bidrag

Sp henter dessuten inn 3,5 milliarder kroner i 2021 på å kutte i Norges EØS-bidrag. Norge har imidlertid en flerårig avtale med EU om å utbetale EØS-midler, og kuttet vekker sterke reaksjoner.

– Det er uansvarlig og urealistisk i et normalår, men direkte farlig når vi står midt i en global helsekrise, sier distriktsminister Linda Hofstad Helleland (H).

Men Sps finanspolitiker Sigbjørn Gjelsvik mener regjeringen med å sette av 6 milliarder til EØS-bidrag neste år legger seg på et urealistisk høyt nivå.

– Man klarer ikke å bruke så mye penger, sier han.

30 millioner til lensmannskontorer

Høyre trekker dessuten fram at Sp bare har satt av 30 millioner kroner til posten «opprette lensmannskontorer og politiposter» i sitt budsjettforslag.

– Først ville de gjenopprette alle lensmannskontor, så ville de gjenopprette en håndfull og nå sier de at kommunene selv skal få søke om å gjenopprette. De har ikke råd til politikken sin, og det viser dette budsjettet, sier justisminister Monica Mæland (H) til NTB.

Gjelsvik viser for sin del til at de 60 lokale kontorene som ble nedlagt i 2016, totalt sett hadde leiekostnader på 10 millioner kroner. Han fremholder også at Sp har satt av penger til flere lokale politifolk og 335 millioner kroner ekstra til politidistriktene.

Flere oljekroner

For å hanskes med koronakrisen vil Sp ha en krisepakke på 32 milliarder kroner. Pengene skal gå til tiltak for aktivitet og omstilling, til å kompensere reiselivet, kulturlivet og maritim sektor og til å sikre bedre ordninger til de som er permittert og mottar dagpenger.

Regjeringspartiene ble nylig enig med Frp om en pakke på 22,1 milliarder kroner.

6,1 milliarder kroner av Sps totale avgiftslettelser kommer i krisepakken. Det omfatter å beholde den lave momssatsen på 6 prosent for reiseliv, transport og kultur ut hele 2021, ikke bare første halvår slik regjeringen legger opp til.

Sp ønsker totalt sett å bruke 29 milliarder flere oljekroner enn regjeringens budsjettforslag, inkludert forslaget til krisepakke. Pengebruken vekker reaksjoner.

– Svaret på alle problemer er ifølge Vedum stat, stat, stat og mer stat. Summen er et næringsliv kun bestående av offentlig subsidierte arbeidsplasser som bare har Norge som marked, sier Helleland.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 5 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 9 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 20 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 22 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 23 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse