Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
08 desember 2020 13:52
Del på Facebook
Næringsminister Iselin Nybø lover bedrifter svar i løpet av et par dager hvis søknaden i kompensasjonsordningen er godt forberedt. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Næringsminister Iselin Nybø lover bedrifter svar i løpet av et par dager hvis søknaden i kompensasjonsordningen er godt forberedt. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Koronarammede bedrifter kan fra 18. januar søke om støtte fra den nye krisepakken. Næringsministeren lover raskt svar.

– Alle som kvalifiserer til støtte og som har gjort nødvendige forberedelser på forhånd, vil få pengene utbetalt i løpet av to-tre virkedager etter at de har søkt, sier næringsminister Iselin Nybø (V).

I løpet av denne og neste uke vil det bli lagt ut informasjon på nettsiden kompensasjonsordning.no om regelverk og hvordan bedriftene kan forberede seg best mulig.

Det er Brønnøysundregistrene som skal administrere utbetalingene. Fra 4. januar vil de ha på plass en bemannet veiledningstjeneste hvor bedriftene kan få svar på spørsmål.

Kontroll på forhånd

I motsetning til krisepakken fra i vår, vil ordningen legge opp til at en stor del av kontrollen skal gjøres før utbetaling. En revisor eller autorisert regnskapsfører skal bekrefte søknaden før den sendes inn. Dette skal redusere risikoen for misbruk og gjør også at det blir mindre omfang på etterkontroll.

Det ventes at et sted mellom 6.000 og 25.000 bedrifter vil søke om kompensasjon.

Stortinget behandler denne uken loven for ordningen, og forskriften som beskriver innretningen nærmere, vil være klar neste uke.

Ap vil ha hasteordning før jul

Regjeringen har tidligere fått mye kritikk fra blant annet Arbeiderpartiet for å ha somlet unødvendig lenge med å få ordningen på plass. Under finansdebatten i Stortinget forrige uke, viste Ap-leder Jonas Gahr Støre til at en av åtte bedrifter sier de risikerer å gå konkurs før jul. Han omtalte situasjonen som en varslet krise.

– Pengene kommer ikke før på nyåret, og da vil det være for sent for mange, sa Støre, som påpekte at regjeringen allerede i vår var klar over at landet i høst ville bli rammet av en ny smittebølge med påfølgende nedstengninger.

– Ikke praktisk mulig

Nybø er uenig i kritikken.

– Opposisjonen hevder at det er mulig å opprette en ny, kortsiktig kriseordning før jul, men det er rett og slett ikke praktisk mulig på så kort tid.

Opposisjonen har pekt på Innovasjon Norge og Garantiinstituttet for eksportkreditt (GIEK), et organ under Næringsdepartementet som har som formål å fremme norsk eksport. Ingen av dem har systemer til å håndtere en så omfattende ordning i dag, mener Nybø.

– En støtteordning må dessuten ha lovverket på plass og godkjennes av Esa, og det er ikke mulig før nyttår, sier hun.

Sentralstyret i Arbeiderpartiet vedtok mandag å kreve nye koronatiltak blant annet til bedrifter som er rammet av lokale innstramminger, og et forslag fremmes i Stortinget tirsdag for hastebehandling. SV har også foreslått en lignende ordning.

80 prosent gikk til de små- og mellomstore

Regjeringen har innført eller foreslått tiltak på 67 milliarder kroner rettet inn mot bedriftene i årets budsjett. I 2021-budsjettet er det foreslått tiltakspakke på 15 milliarder kroner.

– En av fem bedrifter har fått støtte hittil i 2020. Av disse er 80 prosent små- og mellomstore bedrifter, sier næringsministeren.

Det legges opp til at bedriftene kan få dekket inntil 80 prosent av sine faste, uunngåelige kostnader, avhengig av størrelsen på omsetningsfallet, i ordningen som kommer på nyåret. Til forskjell fra den forrige kompensasjonsordningen, blir det ikke noe sesong- eller vekstfaktor som skal inngå i beregningen av tilskudd.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrTrafikkaoset gjelder alle retninger, til/fra fergen, og øst/vest for fergeleiet. Trafikktallene har du da ikke hatt vansker med å finne ...
Geir Ole Sætremyr 9 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøEg har etterlyst kva trafikkaos som fergene med ÅDT på 2350 skaper i det store bildet.Og trafikken si retning og ...
Terje Sundsbø 9 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrTror du man flytter fergeleiet ut fra sentrum av Molde for moro skyld? Merkostnaden for de fergereisende blir minimal i ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøOg da er vi tilbake til kostnadsaspektet som eg skisserte tidlegare, og matching av frekvens og reisetid. I tillegg til ...
Terje Sundsbø 1 dager siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrLike fullt langt mer håndfast enn dine fabuleringer. Og det skisserer et gjennomførbart alternativ for flytting av fergeleiet ut av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøGjelsvik tenker og vil at SVV skal sjå. Mindre håndfast kan det knapt nok bli når han spela opp preludium til ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse